A kínai Zhejiang Egyetem kutatói kimutatták, hogy az élénk színű zöldség rendszeres fogyasztása közel ötödével csökkenti a prosztatarák kockázatát. Azokban a férfiakban, akik hetente legalább háromszor fogyasztottak sárgarépát, 18 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel alakult ki prosztatadaganat. A European Journal of Nutrition legújabb számában közzétett kutatásukhoz a szakértők tíz szűk körű kutatás eredményeit elemezték a világ különböző tájairól. A kutatások a sárgarépa rákellenes hatásait vizsgálták. Ilyen metaelemzést általában akkor végeznek, amikor több kutatás ellentmondásos eredményeket hoz. Egyes kutatások azt mutatták ugyanis, hogy a sárgarépa valóban véd a prosztatarák ellen, mások azonban kevés, vagy semmilyen előnyt nem mutattak ki.
A metaelemzésbe bevont kutatások többsége olyan férfiakban vizsgálta a daganat előfordulását, akik hetente három-öt alkalommal fogyasztottak sárgarépát, majd összehasonlították őket olyan férfiakkal, akik hetente legfeljebb egyszer fogyasztották a zöldséget. Az egyes kutatások eredményeinek összegzése után az derült ki, hogy a sárgarépa jelentős hatást gyakorol a betegség előfordulására, még akkor is, ha a betegség kockázatát befolyásoló egyéb tényezőket, például az elhízást is számításba vették. A Cancer Research UK rákkutató intézet információs igazgatója, Dr. Kat Arney szerint az egészséges étrend mindenképpen segíthet csökkenteni több daganattípus kockázatát. A szakértő ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a kínai metaelemzésben vizsgált kutatások viszonylag szűk körűek voltak.