2024. Február 21. szerda
A kórházi betegek és látogatóik mobiltelefonjain veszélyes kórokozók ülhetnek meg: egy török vizsgálatban a vizsgált mobilok háromnegyedén találtak Staphylococcus baktériumot.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a mobiltelefonokon jóval több kórokozó található, mint amennyi egy átlagos illemhely kilincsén van, ami nem véletlen, hiszen a mobilokat mindenhol használjuk, beleértve az orvosi rendelőket és a kórházakat is, ahol pedig különösen veszélyes baktériumok bukkanhatnak fel.

mobiltelefon, kórokozók

Török kutatók egy kórházban 133 olyan mobiltelefon felszínét vizsgálták át alaposan, amelyek a betegekhez vagy látogatóikhoz tartoztak. Kiderült, hogy a mobilok több mint háromnegyede hordozta a Staphylococcus baktériumot, sőt az egyiken az antibiotikumoknak ellenálló, igen veszélyes MRSA (multidrogrezisztens Staphylococcus aureus) törzset is megtalálták. Mehmet Sait Tekerekoglu és munkatársai a telefonokon öt esetben mutattak ki Escherichia coli baktériumot, ezek közül kettőn gyógyszereknek ellenálló típust.

A kórház egészségügyi dolgozóinak mobiltelefonjai valamivel tisztábbnak bizonyultak: ezeknek csak mobilok húsz százaléka hordozott valamilyen kórokozót, és egyik sem volt multidrogrezinsztens törzs – állapította meg az American Journal of Infection Control című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálat.

A mobiltelefonok UV-sugárzással megszabadítható lennének a rájuk tapadt baktériumoktól, illetve valamely mosható védőbevonat alkalmazása is megoldást jelenthetne.


Forrás: MTI
2011. 06. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés