2024. Április 16. kedd
Brit szakértők szerint az emberek elégtelen higiéniája miatt Nagy-Britanniában minden hatodik mobiltelefon ürülékkel szennyezett, ami az E. coli baktérium terjedését okozhatja.

A Londoni Egyetem Higiénia és Trópusi Orvoslás Tanszékének szakértői szerint kutatási eredményeik arra engednek következtetni, hogy sokan hazudnak tisztálkodási szokásaikról. A kutatók 12 városban összesen 390 telefonról és a tulajdonosaik kezéről is gyűjtöttek mintákat, akiket kézmosási szokásaikról is kikérdeztek.

mobiltelefon, ürülék, kórokozó

A megkérdezettek 95 százaléka nyilatkozta a kutatóknak, hogy rendszeresen mos kezet, olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehetősége van rá. Ennek ellenére a laboratóriumi vizsgálatok során a telefonok 92, és a tulajdonosok kezének 82 százalékán találtak kórokozókat. Az esetek 16 százalékában E. coli baktériumot találtak, ami elsősorban ürülékkel terjed, és súlyos betegségeket is okozhat.

„Ez is bizonyítja, hogy sokan még mindig nem tudják, hogyan kell megfelelően kezet mosni, és vannak olyanok is, akik egész egyszerűen kihagyják a kézmosást a mosdó használata után. Reméljük, hogy annak a tudata, hogy kezük és telefonjuk E. coli-val fertőződhet, arra ösztönzi majd az embereket, hogy jobban odafigyeljenek személyes higiéniájukra” – nyilatkozta Dr. Val Curtis, a Nemzetközi Kézmosás Nap kampányfőnöke és az egyetem higiéniai szakértője.

„Rendkívül érdekes eredményeket kaptunk országszerte. Bár voltak tisztább városok, de az E. coli szinte minden helyszínen jelen volt a telefonokon és a tulajdonosok kezén. Lehet, hogy sokan állítják, hogy gyakran mosnak kezet, de ez úgy tűnik, sok esetben egész egyszerűen nem igaz” – nyilatkozta Dr. Ron Cutler, a Londoni Egyetem munkatársa.


Forrás: Medipress
2011. 10. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés