2022. Június 26. vasárnap
A káros napsugárzás ugyan szerepet játszik a bőr öregedésében és rosszindulatú daganatainak kialakulásában, de egy új elmélet szerint értágító hatása miatt kedvező hatással lehet az érrendszerre.

A túlzott napozás valóban káros, de napfényre szükség van az egészséghez, ismereteink szerint ugyanis segíti a D-vitamin és az alvás-ébrenlét ritmusát szabályzó melatonin termelődését. Még nem megfelelően tisztázott, de befolyásolja az immunrendszert és feltehetőleg a sejtműködést is.

vérnyomás, napsütés

Néhány éve Nobel-díjat kaptak azok a kutatók, akik tisztázták, hogy az ütőerek tágulásának legfontosabb tényezője az ereket bélelő sejtek által termelt gáz, a nitrogén-monoxid.

Martin Feelisch és nemzetközi munkacsoportja most arra hívja fel a figyelmet, hogy nitrogén-monoxid napsütés hatására nagy mennyiségben keletkezhet a bőrben is, bejuthat a vérkeringésbe és tágíthatja a koszorúereket, csökkentheti a vérnyomást.

Emlékeztetnek arra is, hogy negyven éve végzett, vérnyomáscsökkentéssel kapcsolatos vizsgálatokban már felfigyeltek arra, hogy a vérnyomás mindig alacsonyabb volt nyáron, mint télen. Ez egybevág a nitrogén-monoxid bőrben keletkezésének jelentőségével, hiszen ritkán gondolunk arra, hogy a bőr egyik legnagyobb szervünk: felszíne felnőttben átlagosan két négyzetméter.


Forrás: MTI
2010. 06. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés