A jeges kávé a legjobb ébresztő a lustálkodós nyári reggeleken! Használjunk ki, hogy egyszer-egyszer végre nem kell korán kelnünk, és ébredezzünk kényelmesen jeges kávénk mellett, szeretteink társaságában.
A jeges kávénak rengeteg verziója létezik, nyugodtan kísérletezhetünk vele! A legegyszerűbb, ha egy magas falú üvegpohárba 2 gombóc vaníliafagyit pakolunk, arra öntünk rá ízlés szerint 2 dl híg hosszú kávét vagy tejeskávét, ezután jégkockát is rakunk bele, majd tejszínhabbal koronázzuk meg a művet, és hab tetejére egy kávészemet vagy egy kocka csokit biggyesztünk. A jeges kávé attól lesz finom, ha jó minőségű alapanyagokat használunk, karakteres ízű, finom kávét, klasszikus tejszínhabot és ízletes fagyit.
Fröccsök: bodzafröccs, málnafröccs
Hosszúra nyúlt nyári ebédeken, a kockás terítős kisvendéglők mellett beszélgetve, vagy otthon, a kertben hűsölve mindig a jéghideg fröccs esik a legjobban. Élvezzük ki a retró hangulat minden báját! A fröccshöz szódát használjunk, ne ásványvizet, és próbáljuk ki azt is, hogy nagyon hígan, 1:3 vagy 1:4 arányban készítjük el, viszont megbolondítjuk egy kevés bodzaszörppel vagy málnaszörppel!
A nyári folyadékfogyasztásra fokozottan oda kell figyelni. Ha nem akarunk feleslegesen üres kalóriákat bevinni – azaz, hanyagoljuk a szénsavas üdítőket –, akkor érdemes saját készítésű jegesteákat készíteni, és egész nap hörpölgetni belőlük. Gyerekek számára is ez a legjobb megoldás!
Milyen teákat használjunk hűsítőként?
•Eredeti (aromamaentes) gyümölcsteát
•Roibos teát
•Menta teát
•Fehér teát
•Zöld teát
A teákat bátran hígíthatjuk limonádéval, bodzaszörppel, sőt, még különféle gyümölcslevekkel is. Citrom vagy narancskarikát, mentalevelet használhatunk díszítésként. Nem kell telerakni jégkockával, mert túl híg lesz, és arra is ügyeljünk, hogy cukor helyett mézzel vagy nyírfacukorral ízesítsük!
Élvezzük ki a nyár ízeit! Menjünk ki a piacra, vásároljunk be bőségesen az aktuális gyümölcsökből és zöldségekből! Érdemes a készülő smoothie-hoz nem csak gyümölcsöket, de zöldségeket is felhasználnunk, (pl. salátalevelet, uborkát, spenótot, zellert, petrezselymet, avokádót), mert ezek rendkívül vitamindúsak, de az ízük semlegesebb, nem fogja elrontani az italunkat, (maximum egy kicsit zöldesebb színű lesz a végeredmény)!
•Banán - szeder
•Görögdinnye - spenót - alma
•Cékla - alma - piszke
•Őszibarack- ringló
•Őszibarack - ribizli-málna
•Piros grapefruit-körte
•Szeder -málna - ribizli
•Ananász - őszibarack - sárgadinnye
•Avokádó - banán
A legegyszerűbb, ha nem használunk mást, mint gyümölcsöt és zöldséget, (maximum vízzel hígítjuk az italunkat), és lemondunk az édesítéstől is. Ha olyan turmixot szeretnénk készíteni, ami egy kisétkezésnek is megfelel, készítsünk natúr joghurtos verziót, de a tej-alapú turmixokat hagyjuk meg télre!