2024. Július 15. hétfő
Hogyan mérjük meg vérnyomásunkat?
Magyarországon több tízezer ember hal meg évente szív- és érrendszeri megbetegedések következtében, és a lakosság közel egynegyedét érinti a magasvérnyomás-betegség, az otthoni vérnyomásmérés jelentősége tehát nagy. Már hazánkban is elérhető olyan vérnyomásmérő készülék, mely otthoni körülmények között teszi lehetővé az orvosok által is elismert abszolút pontos mérést.

A hipertónia konkrét okát sajnos a legtöbb esetben nem lehet felderíteni, az emelkedett vérnyomás pedig nem jár jellegzetes tünettel, jobbára nincs is semmiféle panasz. Indokolt tehát a vérnyomást – egészséges emberen is – időről időre megmérni.

otthoni vérnyomásmérés magas vérnyomás

Már Magyarországon is elérhető olyan vérnyomásmérő készülék, mely otthoni körülmények között teszi lehetővé az orvosok által is elismert abszolút pontos mérést. A vérnyomásmérő legnagyobb előnye, hogy egyesíti magában az úgynevezett Korotkov és az oszcillometrikus mérést. Ez az új megoldás azért rendkívül fontos, mert a legtöbb automatikus vérnyomásmérő csak az oszcillometrikus mérést alkalmazza. Az orvosok azonban a sztetoszkópos módszert megbízhatóbbnak és pontosabbnak tartják, mely különösen fontos a szívritmuszavarban szenvedő betegek esetében. Aritmiában szenvedő betegek esetén sokszor csak a sztetoszkópos mérés ad pontos eredményt, az oszcillometrikus készülék hibajelzést küld.

Az új mérési módszer szinte minden körülmények között a pontos eredményeket rögzíti, éppolyan megbízhatóan, mintha az orvos mérte volna. Többé nem kell elmennünk tehát az orvosi rendelőbe, hiszen otthonunkban is könnyen elvégezhető a mérés.

Hogyan mérjük meg vérnyomásunkat?

A vérnyomást a felső végtagon mérjük. A felfújható mandzsettát a mezítelen felkarra helyezzük. A mandzsetta inkább szorosan, mint lazán ölelje körül a kart. A készüléken levő gomb megnyomásával a mandzsettába levegő áramlik, ennek következtében megnő a mandzsetta nyomóereje, és a nyomás a várható mért érték fölé emelkedik. Ezután a készülék a mandzsettát fokozatosan „leengedi”, (a levegő távozik), majd a kijelzőn megjelenik a vérnyomás „felső” (szisztolés) és „alsó” (diasztolés) értéke, továbbá a percenkenkénti szívütés szám (pulzus).

A mérési értéket sok minden befolyásolja, az érzelmi állapottól a testhelyzetig. Ajánlatos a mérésre 1-2 perces nyugodt, cigarettamentes pihenés után sort keríteni, ülve, vagy fekve. A kar vízszintes helyzetben támaszkodjék, a szív magasságában.

A vérnyomásmérés egyszerű (és fájdalommentes gyakorlata) nem vesz hosszú időt igénybe, és nem igényel különösebb szakmai felkészültséget. Ne feledjük azonban, hogy míg a mérés lehet a beteg feladata, a gyógyszeres változtatás (a vérnyomás csökkentő gyógyszer adagjának csökkentése, emelése, a szer elhagyása, stb.) sohasem.

További információ a www.vernyomas.com című honlapon található!


Forrás: Perla PR
2007. 11. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés