2024. Július 15. hétfő
Régóta ismert az ún. fehér köpeny szindróma, amelynek lényege, hogy az orvosi rendelőben mért vérnyomás magasabb, mint az otthon, az orvos jelenléte nélküli érték. Egy ausztrál orvoscsoport szerint ezt a magas vérnyomású betegek kezelése során figyelembe kell venni.

A fehér köpeny láttán megemelkedő vérnyomás-emelkedés akkor is bekövetkezhet, ha a páciens ismeri orvosát, jó az orvos-beteg kapcsolat. Geoffrey A. Head és munkatársai 8575 beteg megfigyelése alapján a rendelői vérnyomásmérés és a vérnyomásmérő automata használatát hasonlította össze.

vérnyomás, vérnyomásmérő automata

A beteg által 24 órán át viselt automata vérnyomásmérő Magyarországon is jól ismert és sok orvos használja. A nagyszabású ausztrál tanulmány során a kutatók egyértelműen bizonyították, hogy a rendelőben, napközben az orvos által mért vérnyomás lényegesen magasabb volt, mint az automata által mért átlag. Az is kitűnt, hogy az orvos magasabb vérnyomást mért ugyanannak a betegnek, mint asszisztense.

Graham MacGregor, az angol Blood Pressure Association elnöke rámutat, hogy ez a vizsgálat igazolja, milyen jelentős hatása lehet a vérnyomás mérésekor a körülményeknek. A hatékony kezeléshez szükség van a beteg önmérése során vezetett vérnyomásnapló adataira és időnként az automata vérnyomásmérő használatára is.

A vérnyomásmérő automata nem csak személytelen, ezért semleges, objektív adatokat szolgáltat, de ismételt mérései azt is megmutatják, hogyan alakul a vérnyomás szintje napszakok szerint, nappal vagy éjszaka, miképpen módosul hajnalban, ébredés során. Így az orvos módosíthatja a gyógyszeres kezelést, a tabletták bevételének időpontját.



Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés