A porckopás olyan degeneratív ízületi betegség, amely fájdalmat és duzzanatot okoz a kézben, a csípőben vagy a térdben. „A tejfogyasztás fontos szerepet játszik a csontok egészségében. Vizsgálatunk a legkiterjedtebb a tejtermékek bevitelének és a térd-porckopással való kapcsolatának a témakörében” – fogalmazott Dr. Bing Lu, a bostoni Női Kórház szakértője. A porckopás gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. A betegség súlyosságának felmérésére képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat szoktak alkalmazni, melyekkel megállapítható a csontok egymástól való távolsága. A csontok távolságának csökkenése porcveszteséget, ennélfogva súlyosbodó porckopást jelent.
A jelen tanulmányhoz tartozó vizsgálat megfigyelési időszakának kezdetén röntgennel vették szemügyre a szakértők a résztvevők csonttávolságát – olvasható az Arthritis Care & Research című szakfolyóiratban. Összesen 888 térd-porckopással küzdő férfi és 1 260 nő került be a mintába, akiket négy év elteltével is megvizsgáltak.
Kiderült, hogy naponta 236 milliliternyi tejfogyasztás esetén csökken a nők porcvesztesége. Bár mindegyiküknél a csonttávolság csökkenését lehetett tapasztalni, a probléma kevésbé volt szembetűnő a tejivóknál. A tejet egyáltalán nem fogyasztóknál 0,38 milliméterrel, a heti három pohárnál kevesebbet ivóknál 0,29 milliméterrel, a 4-6 pohárral kortyolóknál 0,29 milliméterrel, a legalább hét pohárral ivóknál pedig 0,26 milliméterrel csökkent a csontok távolsága. A napi sajtbevitel csekély mértékben rontott az eredményeken. Az összefüggés a betegség súlyosságától, a testtömegindextől és az étrendi tényezőktől függetlenül fennállt.