A kettő-négyéves amerikai gyerekek közül átlag minden ötödiknek van már lyukas foga, a 6-9 évesek felének, az arány pedig 15 éves korban már 60%. Magyarországi adatok szerint tízévenként a gyermek- és serdülőkori fogszuvasodás aránya megkétszereződik. William R. Aimutis táplálkozástudományi szakember szerint a fogakat károsító táplálkozási szokások terjedése és a dohányzás következtében a fogszuvasodás gyakorisága a jövőben még tovább növekszik.
Ilyen szempontból a cukorral édesített üdítő italok jelentik a legnagyobb veszélyt, mert nem csak hizlalnak, hanem tönkreteszik a fogazatot is, mivel rontják a fogak ásványianyag-tartalmát és savas irányba eltolják a szájüreg, a nyál vegyértékét. A tejivás ugyanakkor nem jár ilyen káros hatással, ugyanis utána a száj pH-ja sosem csökken a kritikus 5,5 alá, mely a fogzománc kioldódásához vezetne.
A tejfogyasztás más szempontból is előnyös a fogak számára. A fogzománc a kor előrehaladásával veszít az épségéhez szükséges anyagokból, amelyek közül főleg a D-vitamin csökkenésének van nagy jelentősége, azt ugyanakkor a tej és tejtermékek nagy mennyiségben tartalmazzák, csakúgy, mint kalciumot, foszfort, fehérjéket és vitaminokat.
Aimutis az International Dairy Journalben megjelent cikkében idézi azt a vizsgálatot, amely szerint a gyermekek főleg a reggelivel fogyasztanak tejet és tejtermékeket. Ezzel magyarázható, hogy a nem reggeliző gyerekek fogai lényegesen rosszabbak, lyukas fogaik pedig kezeletlenebbek, mint a reggelt étkezéssel kezdő gyermekcsoportban.
Az egészséges és szép gyerekfogsorhoz sok tejet kell inni, és fontos a naponta legalább kétszeri fogmosás, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés – tanácsolja a szakember.