A Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársainak vizsgálata felvetette a szelén és az E-vitamin étrendi kiegészítők szerepét a rosszabb szövettani típusba tartozó prosztatarák kialakulásában. Mindazonáltal, nem elhanyagolható tényező a férfiak az alkalmazás megkezdése előtti szelén státusza. A több centrum bevonásával végzett vizsgálat mintegy 35 ezer férfira terjedt ki, és az E-vitaminnál a napi 400 egység, a szelénnél 200 mikrogramm számított. A kiindulási hipotézis az étrendi kiegészítők daganatmegelőző hatásáról szólt.
A 2001-ben kezdődő vizsgálatot 12 évesre tervezték, azonban 2008-ban le kellett állítani, ugyanis a szelén hatása nem volt szignifikáns, emellett az E-vitamin inkább fokozta a kockázatot. A kétéves utánkövetés szerint a járulékos kockázat mintegy 17 százalékosnak bizonyult azokhoz a férfiakhoz képest, akik nem szedték a vitaminos készítményt. A szelén azonban csak azoknál fokozta a rizikót, akik szelén szintje már korábban is magas volt, esetükben 91 százalékos volt a járulékos kockázat. Ezzel szemben az E-vitamin inkább az alacsony szelénszint mellett fejtette ki káros hatását, mintegy 63 százalékkal fokozta a kockázatot.