2024. Június 16. vasárnap
A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, amely nagyobb eséllyel alakul ki felnőttkorban akkor, ha gyerekkorban vagy még a méhen belül cigarettafüstnek volt kitéve a páciens – tudjuk meg egy friss amerikai kutatásból, amely a HeartRhythm Journal nevű szaklapban került publikálásra.

A pitvarfibrilláció egy oly olyan ritmuszavar, amelynek során a szív túl gyorsan, túl lassan vagy éppen szabálytalanul ver. Most kiderült, hogy a másodlagos dohányzás gyerekkorban, illetve a méhen belül valószínűbbé teszi a betegség később kialakulását. A kutatás során 5 ezer felnőtt válaszolt az interneten kérdésekre: 12 százalékuk küzdött pitvarfibrillációval. A szakemberek feltérképezték a kockázati tényezőket, illetve felmérték a megkérdezettek családi, etnikai, anyagi hátterét és életmódját. Ez alapján kiderült, hogy amennyiben a két szülő valamelyike dohányzott az anya terhessége idején, a pitvarfibrilláció kialakulásának az esélye 37 százalékkal magasabb volt. Hasonló a helyzet akkor, ha a terhesség idején ugyan nem, de később dohányzott valamelyik vagy mindkét szülő.

“Megdöbbentünk, mikor felfedeztük az összefüggést. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy ez a kutatás nem elég ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le” – mondja a kutatást vezető Dr. Gregory Marcus, a San Francisco-i University of California kardiológus professzora.


Forrás: Medipress
2015. 09. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés