![](/themes/vital_theme/images/ferdevonal_zold.gif)
A kutatók a kilencvenes években választották ki Nagy-Britanniában a 20 és 89 év közötti önkénteseket, akiknek egészségi állapotát nyomon követték – olvasható a BBC hírportálján. Tim Key, az Oxfordi Egyetem epidemiológusa és munkatársai négy csoportba osztották a tanulmány résztvevőit étrendjük alapján: húsevőkre, halevőkre, (tejtermékeket is fogyasztó) lakto-vegetáriánusokra és teljesen vegetáriánusokra.
![rák, vegetáriánus étrend rák, vegetáriánus étrend](https://vital.hu/files/images/i_rak-vegetarianus-etrend.jpg)
Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közzétett tanulmány szerzői szerint lényegesen ritkábban fordult elő rák a halevők és a vegetáriánusok csoportjában, mint a húsevők között. A vastagbélrák azonban meglepő módon gyakoribb volt a vegetáriánusok körében, mint a többi csoportban.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a rák igen összetett betegség, egy ember kockázatát többféle környezeti, életmódot érintő tényező befolyásolja.