2024. Július 21. vasárnap
Az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint a dohányzás szinte a test összes területén okozhat rákot, és gátolhatja a rákkezelések hatékonyságát. Egy új kutatás ennek ellenére azt mutatta ki, hogy sokan jóval a daganat diagnosztizálását követően is folytatják a dohányzást.

A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention szaklapban közzétett jelentés szerint az Egyesült Államokban a ráktúlélők 9,3 százaléka daganata diagnosztizálása után 9 évvel is rendszeresen dohányzik. Dr. Roy Herbst, az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) tagja, a Yale Egyetem onkológusa szerint az eredmény egy jelentős közegészségügyi problémára hívja fel a figyelmet. „A dohányzás új mutációkat alakíthat ki a ráktúlélőkben, ami másodlagos illetve újabb elsődleges daganatok kialakulásához vezethet. A fizikai funkciót is befolyásolhatja, és a terápiák hatékonyságát is csökkentheti, ezért figyelembe kell vennünk, és ki kell dolgoznunk a megfelelő intervenciót ennek a célcsoportnak.”

Az Amerikai Rák Társaság (ACS) kutatócsoportja különböző típusú daganatos megbetegedések összesen 2 938 túlélőjének adatait elemezték. A longitudinális vizsgálat a rákbetegek életminőségét mérte.„A dohányzás függő viselkedés, és a rák nem garancia arra, hogy a beteg le fog szokni róla, még akkor sem, ha közvetlenül a dohányzás okozta a betegséget” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Lee Westmaas. „Nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy megfelelően beavatkozhassunk e betegek körében.”

A kutatók úgy vélik, hogy bizonyos pszichoszociális jellemzők, például a kockázat érzékelés és a fatalista szemléletmód kezelésével is befolyásolni lehet a leszokásra irányuló motivációt.


Forrás: Medipress
2014. 08. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés