2024. Szeptember 28. szombat
A csokoládéban és a vörösborban nagy mennyiségben előforduló antioxidáns lehet a csontritkulás megelőzésének kulcsa – olvasható a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism oldalain.

A vörösbor, a csokoládé és a mogyoró nem csupán a léleknek jó, hanem a csontjainknak is – állítja Dr Marie Juul Ørnstrup (Aarhus Egyetem, Dánia). A kulcs a közös összetevő, a rezveratrol lehet, melynek kedvező antioxidáns hatása régóta ismert. A vizsgálatba 74 olyan középkorú férfit vontak be, akik metabolikus szindrómában szenvedtek, vagyis magas volt a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, és a szélütés (stroke) kockázata.

A tesztalanyokat három csoportra osztották: az első napi 1000 milligramm rezveratrolt fogyasztott, a második 150 milligrammot, míg a harmadik placebo kezelésben részesült 16 héten keresztül. A kontroll vizsgálat felfedte, hogy mind a csontsűrűség, mind a csontok alkalikus foszfatáz tartalma megnőtt az étrendi kiegészítés hatására, azonban ez a bevitt mennyiséggel nem mutatott összefüggést. Mindazonáltal az eredményeket további vizsgálatok során is meg kell erősíteni.


Forrás: Medipress
2015. 03. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés