2023. Szeptember 29. péntek
Rossz hangulatban jobban ítélünk, pontosabb az emlékezetünk és kevésbé vagyunk rászedhetők – derül ki egy ausztrál kutatásból.

„Míg a vidám hangulat kedvez a kreativitásnak, a rugalmasságnak, az együttműködésnek, és a gyors ítéleteknek, addig a borús kedv hatására figyelmesebb, óvatosabb lesz a gondolkodásunk, és jobban figyelünk a külvilágra” – összegzi a kutatása eredményét Joseph Forgas, a Új-Dél-Walesi Egyetem pszichológia professzora.

rossz hangulat

Az Australian Science Journal című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint a szomorúság az információfeldolgozás olyan módjait serkenti, amelyek jobban megfelelnek a kritikusabb, nehezebb szituációknak.

A kutatásban résztvevőket Forgas először vidám vagy szomorú hangulatba hozta filmek vetítésével, korábbi események felelevenítésével. Ezután például azt vizsgálta, mennyire „veszik be” a városi legendákat, megalapozatlan szóbeszédeket. Azt tapasztalta, hogy a kedvetlenek kevésbé voltak hiszékenyek ezekkel szemben.

A kutatásból az is kiderült, hogy a rossz hangulatúak kevésbé voltak hajlamosak faji vagy vallási előítélet alapján hozott, hirtelen döntésekre, és kevesebb hibát vétettek, amikor arra kérték őket, hogy elevenítsenek fel egy eseményt, amelynek tanúi voltak.

Kommunikációban is jobbak voltak a búsak: a kutató azt találta, hogy egy enyhén negatív hangulat „lényegre törő, előzékeny, végső soron sikeresebb” kommunikációs stílust eredményezhet.


Forrás: MTI
2009. 11. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés