2024. Június 25. kedd
A rendszeresen szaunázó férfiak körében kétharmadával alacsonyabb a szívroham kockázata – derül ki egy friss kutatásból.

A Jama Internal Medicine című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján azoknál a középkorú férfiaknál, akik hetente 4-7 alkalommal szaunáznak, kétharmadával csökken a szívroham veszélye azon társaikhoz képest, akik sohasem ülnek be a kabinba. szauna

A szakértők 2 315 kelet-finnországi férfit kísértek figyelemmel több mint 20 éven keresztül, akik a vizsgálat kezdetén 42-60 esztendősek voltak. Bebizonyosodott, hogy a leggyakrabban és leghosszabb ideig szaunázóknál a legcsekélyebb a szívroham miatti halálozás veszélye. Lenyűgöző adatok születtek, hiszen a hirtelen szívhalál kockázata 22 százalékkal mérséklődött már azoknál is, akik hetente 2-3 alkalommal szaunáztak. Ez az érték 63 százalékra emelkedett 7 alkalom esetén. A 19 percnél hosszabban izzadók élvezhették a legnagyobb előnyt. „Habár nem tudjuk, hogy a szaunázó férfiak miért pontosan miért élnek tovább, az biztos, hogy időbefektetésük nem hiábavaló” – magyarázta Dr. Rita Redberg, a Kaliforniai Egyetem kardiológusa.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés