![](/themes/vital_theme/images/ferdevonal_zold.gif)
A többszörösen finomított szénhidrátok hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ez a folyamat pedig ugyanazokat az agyi területeket aktiválja, mint amelyek a nikotin- és drogfüggőség kialakulásáért felelősek – mondta el az Auckland Egyetem Regionális Közegészségügyi Központjának munkatársa, Simon Thornley.
![kukoricapehely, szénhidrát, függőség kukoricapehely, szénhidrát, függőség](https://tiger.vital.hu/files/images/i_szenhidrat_fuggoseg.jpg)
Thornley szerint a különböző ételek cukortartalma határozza meg, hogy azok mennyire addiktívak. A kutatás szerint a szénhidrátok megvonása a drog- és alkoholfüggőknél megszokott elvonási tüneteket idéz elő azoknál, akik előtte szénhidrátban gazdag étrendet követtek.
A kutatók szerint a magasabb testzsírtömegű emberek agyában kevesebb örömreceptor található, mint a normális súlyúakéban. Dr. Thornley szerint az élelmiszerek cukortartalmának szabályozására lenne szükség a további közegészségügyi problémák elkerülésének érdekében.
„Az egyszerű, többszörösen finomított szénhidrátok legalább olyan veszélyesek, mint a nikotin, vagy a különböző kábítószerek – nyilatkozta Dr. Thornley. – Ez természetesen nem vonatkozik az összetett szénhidrátokra (teljes kiőrlésű pékáru, gabona, hüvelyesek), azokat nyugodtan fogyaszthatjuk továbbra is.”