Azok a patkányok, amelyek bőségesen ehettek zsíros és cukros ételeket, két hónap alatt jelentős súlyt szedtek fel, és „szorongani” kezdtek, ha lecserélték az ételüket. A Dél-Ausztráliai Egyetem kutatása során a kísérleti állatok inkább éhen maradtak, semhogy áttértek volna egy egészségesebb összetételű szárazeledelre.
„Úgy tűnik, hogy a gyorsételek iránti vágyuk felülírta az éhségérzetüket, és inkább semmit sem esznek, minthogy a másik táplálékra fanyalodnának”– mondta Zhi Yi Ong PhD-hallgató.
Később, amikor a patkányok étrendjét szárazeledelre váltották, a gyorséttermihez hasonló ételt fogyasztó patkányok lényegesen többet szaladgáltak, mint amelyek végig ugyanazt az ételt fogyasztották, ami arra utal, hogy megnőtt a szorongás-szintjük.
„Valószínűleg gyorsétel-megvonásban szenvedtek – mondta Ong. – Feltételezzük, hogy fogyasztásuk leszabályozza az agy önjutalmazó köreit, azaz csökkenti azok érzékenységét. Így ha valaki túl sokat fogyaszt belőlük, egyre többet és többet kell ennie ahhoz, hogy ugyanazt az örömérzetet elérje.”