Az Alzheimer-kór hátterében megbúvó okok ma is rejtély tárgyát képezik, ám vannak ismert kockázati tényezői. A leggyakoribb az apoE54 génvariáns, amely a lakosság 15-20 százalékában fordul elő, és a koleszterin szállításában közreműködő fehérje termelését szabályozza.
Susanne Akterin, a svéd orvostudományi egyetem, a Karolinska Institutet végzős hallgatója diplomakutatásában az emberi apoE54 hatásait utánzó, genetikailag módosított egereket vizsgált. Az egereket kilenc hónapig zsírokban, cukrokban és koleszterinben gazdag étrenden tartották, amely a legtöbb gyorséttermi étel tápanyagtartalmát jellemzi.
„Az egerek agyának vizsgálatakor az Alzheimer-kórra hasonlító kémiai elváltozásokat figyeltünk meg” – közölte Dr. Akterin, aki azt gyanítja, hogy a zsírok és a koleszterin nagymértékű bevitele olyan genetikai faktorokkal kombinálva, mint az apoE54, hátrányosan hathat számos agyi vegyületre, ami hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.
Korábbi kutatások kimutatták, hogy az oxidatív stresszként ismert jelenség szintén fokozhatja az Alzheimer-kór kockázatát. Dr. Akterin szakdolgozatában bebizonyította, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők agyában két hibásan működő antioxidáns van, amely az idegsejtek pusztulásához vezethet.
„Összességében az eredmények adnak némi támpontot azzal kapcsolatban, hogyan válhat megelőzhetővé az Alzheimer-kór, ám további kutatások szükségesek e téren, mielőtt bármilyen tanácsot adhatnánk a lakosságnak.”