2024. Július 15. hétfő

Az iskolai teljesítmény előrejelzi az Alzheimer-kórt

Alzheimer-kór, iskolai teljesítmény
1 . oldal
Amerikai kutatók szerint az Alzheimer-kórban szenvedők esetében már több évtizeddel a betegség előtt kimutathatók olyan neurodegeneratív elváltozások, melyek előrejelezhetik a betegséget. Figyelemfelkeltő lehet az iskolai teljesítmény és a fejméret.

A Dél-Floridai és Kentucky Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az elbutulás és az Alzheimer-kór jelenléte összefügg az átlagnál kisebb fejmérettel, valamint a fiatal korban az átlagosnál rosszabb elért tanulmányi Alzheimer-kór, iskolai, teljesítményeredményekkel. Azoknál, akiknél ezek a betegségek nem álltak fenn, a fej mérete nem volt összefüggésben iskolai teljesítménnyel.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az Alzheimer-kór klinikai megjelenése összefüggésben van a koponya méretével. Nagyobb valószínűséggel mutatják a betegség jellegzetes tüneteit azok, akik feje kisebb. A nagyobb agy ugyanis védelmet biztosít az Alzheimer-kór ellen: akkor is normálisan tud működni, ha megjelent a betegség.

„Ha a betegséggel összefüggő agykárosodás korábbi életkorban kezdődik, a kisebb agyméretből adódó kevesebb tartalék veszélyeztetheti az intellektuális képességeket azoknál, akikben kódolva van az Alzheimer-kór, így kevesebb iskolai végzettségük lesz – állítja James Mortimer neuroepidemiológus. Habár már évek óta tudjuk, hogy az alacsonyabb iskolázottságú emberek hajlamosabbak az Alzheimer-kórra, ez az első jelentés, mely megmutatja, hogy a csökkent iskolai teljesítmény a lappangó betegség egyik előjele lehet.”

A tanulmány megerősíti, hogy az Alzheimer-kórra hajlamos emberek már évtizedekkel a betegség megjelenése előtt eltérnek egészséges társaiktól. Más tanulmányok kimutatták, hogy az Alzheimeres betegek már évtizedekkel a kór diagnosztizálása előtt rosszabbul teljesítenek bizonyos memória- és gondolkodási képességeket vizsgáló teszteken.

A tény, hogy a betegség kisebb jelei már évtizedekkel korábban jelentkeznek, hasznos lehet a veszélyeztetettek kiszűrésében, akik sokat nyerhetnek a megelőző terápiák által.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés