2024. Július 18. csütörtök

Agyvérzés-veszélyt jelentenek a gyorsételek

agyvérzés, stroke, gyorsételek
1 . oldal
A gyorsételek egészségtelen volta sok vizsgálat tárgya. Egy amerikai kutatás szerint a gyorsétteremekkel zsúfolt környéken élők közt nagyobb valószínűséggel jelentkezik agyvérzés (stroke).

Az Amerikai Stroke Egyesület Nemzetközi Stroke Konferenciáján bemutatott tanulmány ugyan nem bizonyítja, hogy gyorséttermek közelében élni egyenlő az agyvérzésre való hajlam növekedésével, arra viszont felhívja a figyelmet, hogy a kettő valamilyen módon összefügg. Korábbi tanulmányok már kapcsolatot fedeztek fel a gyorséttermek, a szívelégtelenség és elhízás közt.

agyvérzés, stroke

„Az adatok egyértelmű összefüggést mutatnak” – mondta Dr. Lewis Morgenstern, a kutatás vezetője. Az viszont nem tisztázott, hogy gyorséttermektől körülvéve többet is eszünk-e bennük, vagy az adatok csak egy egészségtelen környék jelei. „El kell kezdenünk feltárni, miért csak bizonyos közösségekben emelkedett a stroke kockázata. A gyorsételek nagymértékű fogyasztása okozza? Az egyéb egészségesebb lehetőségek hiánya? Van valami teljesen eltérő ezekben a környékekben, ami kapcsolatban áll a rossz egészséggel?”

A tanulmány során Morgenstern és kollégái a texasi Nueces Megye lakóinak 2000 és 2003 közötti stroke-adatait vizsgálták. Ez idő alatt a megye lakói 1247 ischaemiás  stroke-ot szenvedtek el. Az esetek közül azokat hasonlították össze, amelyek a legkevesebb (kevesebb, mint 12), illetve a legtöbb (több mint 33) gyorsétteremnek helyt adó környéken fordultak elő.

A kutatók azt találták, hogy a gyorséttermekkel leginkább telezsúfolt környéken élők körében az agyvérzés kockázata 13%-kal magasabb volt, mint a legkevesebb gyorsétteremnek helyt adó helyen élőké. A relatív stroke-kockázat minden egyes, a környéken lévő újabb gyorsétteremmel 1%-ot emelkedett. Morgenstern javaslata szerint a közegészségügyi szakembereknek a gyorséttermekkel zsúfolt környékeket kiemelten kellene kezelni a stroke-prevenciós programok során.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés