2024. Június 24. hétfő

Ez gutaütés! Ha felismeri, ne tétovázzon!

gutaütés, agyvérzés, stroke
1 . oldal
A gutaütés tünetei
Vizsgálatok szerint a gutaütést (más néven stroke-ot vagy agyvérzést) kapott betegek többsége nem ismeri fel a betegsége tüneteit, ezért későn kerülnek orvoshoz. A késői diagnózis miatt késik a kezelés is, és tovább romlik a betegek állapota.

A Mayo Clinic kutatói 400 stroke-on átesett beteg anyagát dolgozták fel. Az érintettek egy részénél akut stroke (agyi érelzáródás), a többieknél átmeneti oxigénhiányos állapot lépett fel. Mindkét esetben közös, hogy az agy egy része átmeneti időre vagy tartósan oxigénhiányt szenved, például egy vérrög okozta ér érelzáródás miatt.

Stroke jelei

A kutatás szerint a betegek mindössze 42%-a ismerte fel, hogy agyi eredetű betegsége van. Többségük nem sürgősséggel vizsgáltatta ki magát, hanem átlagosan több, mint 4 óra elteltével kerültek vizsgálóasztalra. Többségük azt feltételezte, hogy a tünetek nemsokára maguktól el fognak múlni.

„Az idő rendkívül fontos faktor a stroke kezelésében – mondta el Dr. Latha Stead, sürgősségi ellátásban dolgozó orvos, aki a vizsgálatot vezette. Minél hamarabb ellátjuk a stroke-os betegeket, annál több eséllyel gyógyul a későbbiekben.”

A gutaütés tünetei


• hirtelen fellépő gyengeség, féloldali bénulás (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen);
• hirtelen kialakuló beszédképtelenség, vagy a beszédértés nehezítettsége;
• hirtelen bekövetkező látótérkiesés, vagy csökkenő látásélesség;
• hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok;
• a térérzékelés hirtelen elveszítése, memóriazavar.

Ezekben az esetekben akár egy jel megléte is figyelmeztethet stroke felléptére. A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik, pl. ébredéskor, vagy pár perc alatt. Az átmeneti oxigénhiányos állapot esetében a tünetek néhány óra alatt elmúlnak, azonban ezt is komolyan kell venni, hiszen a stroke előfutára lehet.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés