2024. Július 18. csütörtök
Az agyvérzés esélye a férfiaknál ugrásszerűen megemelkedik a negyvenes éveik közepére, hasonló mértékűre, mint idősebb korban – figyelmeztet egy kutatócsoport a Stroke című szaklapban. A kiváltó tényezők között a magas koleszterinszint is szerepel.  

A „csendes stroke”, melynek nincsenek egyértelmű tünetei, mégis képes maradandó károsodásokat okozni, jellemzően a fiatalabb férfiak körében jelentkezik elsősorban. A legfőbb kockázati tényezők épp azok, melyekre elsősorban csak idős egyének esetében gondolnánk – magas koleszterinszint és vérnyomás, dohányzás, cukorbetegség.

magas koleszterinszint, agyvérzés

„Ezért nagyon fontos, hogy ezekre már fiatalon is ügyeljünk – mondja Dr. Michael Palm, idegtudománnyal és belgyógyászattal foglalkozó szakértő. Ha megvárjuk, míg ötven évesek leszünk, e kockázati tényezők közül sok már elég megalapozott és kezd problémákat okozni.

Mivel ezek a rizikófaktorok módosíthatóak, Dr. Jukka Putaala, a tanulmány vezető szerzője szerint fontos, hogy agresszív megelőző stratégiákat alakítsunk ki. „A legoptimálisabb célcsoport az elsődleges megelőzés szempontjából (különösen a férfiak közt) a harmincöt-, negyvennégy éves korosztály.” A kutató szerint a fiatalabb korosztályban jelentkező csendes stroke jelenségét is fel kell deríteni, mivel ezek az észrevétlen szívrohamok idősebb korban hajlamosítanak újabbakra, illetve a mentális károsodásra.

Putaala és kollégái több mint ezer, 15-49 éves páciens adatait vizsgálták, akik 1994 és 2007 között ischemiás stroke-kal (melyet elzáródott ér okozott) vettek fel kórházba. A várakozásnak megfelelően az agyvérzés előfordulása az életkor előrehaladtával egyre nőtt. A harminc évnél fiatalabbak közt a nőknél nagyobb volt a stroke előfordulása, míg negyvennégy év felett főként férfiakat érintett nagyobb mértékben. Az érintettek 60%-ának magas volt a koleszterinszintje, 44%-uk dohányzott és 39%-uknak magas vérnyomása volt, derítették ki a kutatók.

Dr. Roger Bonomo, a New York-i Lenox Hill Hospital stroke centrumának igazgatója szerint ismert, hogy fiataloknál mások az agyvérzés okai, mint idősekben – utóbbiak a kutatás szerint már a negyvenes éveikben is fenyegetik a férfiakat. A figyelmeztető eredmények ellenére Bonomo felhívta a figyelmet arra, is hogy a tanulmány csak egy bizonyos populáció adataira alapozták, így lehetséges, hogy más embercsoportokra nem érvényesek az eredmények.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés