2024. Július 18. csütörtök
A stroke-ot (agyvérzés) jellemzően az idősek betegségének tartják, azonban enyhébb formája fiatal, akár teljesen egészséges, nem elhízott személyeknél is előfordulhat. Hátterében nem csak az életmódunkból eredő tényezők állhatnak.

A jelenlegi amerikai alelnök, Joe Biden 41 éves fia, Delaware főügyésze a közelmúltban enyhe agyvérzést szenvedett. A hír meglepetésként szolgált, Beau Biden ugyanis nem csak viszonylag fiatal, de vékony, és láthatóan egészséges. A szakemberek szerint az eset azonban egyáltalán nem kivételes.

agyvérzés

„Általános nézet, hogy csak az időseket éri utol ez a betegség, de sokan már ilyen fiatalon, vagy még korábbi életkorban betegszenek meg” – nyilatkozta Dr. David S. Liebeskind, az UCLA Stroke Központjának társigazgatója az eset kapcsán.

Az Egyesült Államokban becslések szerint a stroke az esetek 10-15%-ában 45 év alattiaknál jelentkezik.

A stroke hátterében számtalan tényező állhat, amelyek az agy vérellátásának elégtelenné válásához, vagy akár megszűnéséhez vezethetnek. Ilyen tényező lehet például az agyba vezető főbb artériák falában keletkező repedés, vagy vérrög képződése. Az ilyenkor bekövetkező oxigénhiány miatt az agyi idegsejtek elpusztulnak, és a beteg akár meg is halhat, de jobb esetben is számítania lehet maradandó károsodásra.

Agyvérzést közvetve kiválthat például a nyak sérülésével járó súlyos baleset, de akár úszás, teniszezés, vagy más sporttevékenység közben is bekövetkezhet. A vérrög kialakulása akár velünk született hajlamnak is köszönhető, amiről az érintettek sok esetben nem is tudnak; rögképződéshez vezethetnek még fertőzések vagy kisebb betegségek miatti gyulladások is.

A migrén néhány fajtája is okozhat agyvérzést – nyiltakozta Dr. Patrick Lyden, a Cedars-Sinai Kórház neurológiai osztályának igazgatója. Nagyobb a kockázatuk a klasszikus migréntől szenvedőknek. Esetükben a migrént ún. aura előzi meg: ez olyan figyelmeztető jeleket takar, mint például zsibbadás, beszédzavarok, vagy olyan vizuális tünetek, mint fényfoltok, villódzó fény érzékelése. Kevésbé veszélyezteti a stroke azokat a migrénes betegeket, akiknél aura nem, csak féloldali fejfájás jelentkezik.

Az agyvérzés általános tünetei közé tartozik a féloldali zsibbadás vagy gyengeség, beszédképtelenség, beszédzavar, egyensúlyzavar, hirtelen fellépő súlyos fejfájás.

Beau Bidennek sok esélye van a felépülésre: az alelnöki iroda nyilatkozata szerint agyvérzése során mindvégig eszméleténél maradt, mozgása és beszédképessége nem károsodott. A betegség prognózisa azonban a kiváltó októl függ, mondta Lyden, és ezt még esetében nem tudták kideríteni. „Először az okot keressük, aztán megnézzük a tünetek súlyosságát, végül megállapítjuk a kezelés módját.”


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés