2024. Június 24. hétfő
A fiatal, 15 és 49 év közötti, stroke-on átesetteknek nagyobb az esélye a halálra, ha sokat isznak vagy más betegségük is van – állapították meg finn kutatók, akik azonosították a korcsoportot érintő stroke-os halálozási faktorokat.

A finn kutatócsoport szerint az ilyen korú, stroke-on, más szóval agyvérzésen átesettek körében a rizikófaktorok a következők: sok alkohol fogyasztása, 45 és 49 év közötti életkor, 1-es típusú cukorbetegség, valamint a korábbi fertőzések előfordulása. Ezek mintegy kétszeresére növelik a 15 és 49 év közötti stroke-os betegek körében a halálozás esélyét.

stroke, halálozás

A kutatók azt is megállapították, hogy a szívelégtelenség hétszeres, a meglévő rosszindulatú megbetegedés 16-szoros kockázatot jelent a halálos kimenetel szempontjából.

A vizsgálatot vezető Jukka Putaala szerint összességében a halálozási arány alacsony ebben a korcsoportban az idősebbekhez képest, akiknek jellemzően 14%-a hal meg egy éven belül.

A fiatalabbaknál ehhez képest a halálozás kockázata a stroke utáni egy hónapban 2,7%, egy évben 4,7%, míg öt év alatt 10,7%.

Putaala szerint ezen faktorok feltárása azért érdemel megkülönböztetett figyelmet, mert ezek a legtöbb betegben elkerülhetőek lehetnének életmód-változtatás, vagy szigorú orvosi ellenőrzés segítségével.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 07. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés