2024. Május 24. péntek
A kommunikáció minden kapcsolatban elengedhetetlen, a szexualitás terén pedig még inkább, a legtöbb pár számára mégis nehézséget okoz igazán nyíltan beszélni a szexről. A kommunikációs zavar miatt kínos helyzetek állhatnak elő, vagy sokszor nem azt kapja az ember, amire vágyik.

Először is fontos megérteni, hogy a szexről való nyílt és őszinte beszéd valószínűleg nem csak a mi számunkra jelent nehézséget: partnerünk legalább annyira ideges és félénk ezzel kapcsolatban. Az olyan kérdések, mint hogy milyen érzést vált ki belőlük valami, vagy mit élvezünk és mit nem, mindenkit feszélyez. Egyrészt tehát olyan témáról kell nyilatkoznunk, ami miatt zavarba jövünk, másrészt pedig nehéz negatív kritikát mondani a párunkról, akit nem akarunk megbántani ezzel.

szex, kommunikáció

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy mindent tudnak a testiségről, ezért nem is kérdezik a másikat, hogy számukra jó-e, amit csinálnak. Pedig erre csak úgy derülhet fény, ha rákérdeznek.

Könnyebb és felszabadultabb lesz a beszélgetés, ha eldöntendő kérdéseket teszünk fel párunknak, akár szeretkezés közben vagy után: „Tetszik, ahogy megérintem a melled?”, „Szeretnéd, ha erősebben/gyengédebben/oldalt cirógatnálak?, stb. Ezzel sokat lehet megtudni a partner vágyairól, és arról, miként lehet neki örömet okozni, aktus közben pedig azonnali visszajelzést kaphatunk, így rögtön változtathatunk is. A választ minden esetben várjuk meg!

Saját igényeinket is fontos megfelelően kommunikálni, amihez elég egyszerű szavakat használni, mint például: „erősebben, lágyabban, gyorsabban, lassabban, jobbra, balra, lejjebb, feljebb.”

Ha nem tetszik, ahogy partnerünk az ágyban viselkedik, a legrosszabb, amit tehetünk, ha negatív kritikával illetjük, ez ugyanis többnyire visszahúzódást szül: senkinek sem esik jól, ha rossz szeretőnek tartják.

A partner közléseinek és vezetésének tiszteletben tartása bizalmat és biztonságot szül, ami a jó párkapcsolat biztos alapját jelenti, a gyengéd közeledés pedig segít abban, hogy az ágyban eltűnjenek a gátlások és a tabuk.
Forrás: Medipress/Vital
2010. 08. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés