2022. December 07. szerda
Csoda rák után -  Fontos orvosi tanulságok
Csodálatos gyógyuláson ment keresztül egy brit kislány, aki több mint tíz évig élt két szívvel a testében: saját beteg szíve mellé egy donorszervet is kapott, ám utóbbi egy idő után feleslegessé vált, így eltávolították.

Hannah Clark esete valószínűleg az egyetlen olyan a világon, amikor egy gyermek beteg szíve eléggé felgyógyult ahhoz, hogy a donorszervet eltávolíthassák – nyilatkozták a kislányt kezelő brit sebészek újságíróknak. Az esetet varázslatosnak nevezte Magdi Yacoub, az Imperial College London professzora, aki a kezdetektől fogva kezelte Hannah-t, és aki az esetet ismertető tanulmány társszerzője. „Az a szív, amely egyáltalán nem húzódott össze, amikor az új szívet beültettük mellé, hogy átvegye a szerepét, most normálisan működik”.

szív, szervátültetés, kardiomiopátia

A most 16 éves Hannah csecsemőként kardiomiopátia, a szívizom rendellenessége következtében súlyos szívelégtelenségben szenvedett, ezért 1995-ben, kétéves korában az orvosok donorszívet ültettek a sajátja mellé. Az új szerv hamar átvette a saját szív számos működését, és a Cardiffból származó kislány gyógyulásnak indult.

Csoda rák után

Szervezetében azonban kialakult egy Epstein-Barr vírus indukálta rákbetegség, amely a szervátültetett betegeknél gyakori mellékhatása az új szerv kilökődésének gátlására adott gyógyszereknek. Kemoterápiával és más gyógyszerekkel kezelték, de a rák újra meg újra kiújult. Az orvosok a betegség visszaszorítása érdekében lecsökkentették immunszupresszáns gyógyszereinek dózisát, emiatt azonban a beültetett szív működése leromlott. Ezzel szemben saját szíve gyógyulásnak indult, és normális működésbe kezdett.

2006 februárjában az orvoscsoport úgy döntött, hogy eltávolítja a donorszervet, hogy le lehessen állítani az immunszupresszáns gyógyszereket – ilyen lépést pedig korábban még sosem tettek. Harminckilenc hónappal később Hannah teljesen felgyógyult a rákból, és a szíve normálisan működik.

Fontos orvosi tanulságok

Yacoub és a lány kezelését végző orvoscsoport szerint az eset kulcsfontosságú információval szolgál a szervátültetés, a szívgyógyulás és a rosszindulatú betegségek kutatása terén. A tanulmány társszerzője, Victor Tsang, a londoni Great Ormond Street gyermekkórház orvosa elmondta, hogy a kutatás az ideiglenes mesterséges szív kifejlesztésében is hasznos lehet a kardiomiopátiában szenvedő gyermekek számára.

„A beteg saját szíve teljesen felépülhet, ha ehhez megfelelő támogatást kap – mondta a szakértő. Ez pedig nagyon fontos információ, mivel napjainkban egyre több tapasztalatot nyerünk az alulműködő szív mechanikus támogatása terén gyermekekben.”

Hannah a középiskola utolsó két évében a gyermekellátásra szeretne szakosodni. Szórakozni jár a barátaival, sportol, és részmunkaidőben állatokat gondoz. „Nem lennék itt, ha mindez nem történik meg” – nyilatkozta az újságíróknak.


Forrás: Medipress
2009. 07. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés