2024. Június 17. hétfő
Azok a szívelégtelenségben szenvedő betegek, akik depresszióval küzdenek, egy éven belül nagy valószínűség szerint meghalnak, ezért fokozattan ügyelnünk kell ezeknek a pácienseknek a mentális egészségére – tudjuk meg az Európai Kardiológiai Társaság friss kutatásából.

A kutatást vezető John Cleland professzor szerint, aki az Imperial College London és a University of Hull munkatársa, a szívelégtelenség amolyan modern kori járvány, megy csak az Egyesült Királyságban több mint 900 ezer embert érint. „Szívspecialistaként azon dolgozunk, hogy megfelelő gyógyszereket, eszközöket és operációs lehetőségeket találjunk a betegség karbantartására és gyógyítására, de gyógymód egyelőre nem létezik. Éppen ezért a tudomány most egy kicsit hátralép, hogy a nagyobb képet vizsgálja: mi az, ami ront, illetve javít a betegek életkilátásain?” – teszi fel a kérdést a szakember.

A kutatás során kilencvenhat szívelégtelenséggel küzdő pácienst vizsgált Cleland professzor és csapata, és kiderült, hogy azok a betegek, akik enyhe vagy súlyos depresszióval kényszerültek szembenézni, nagy valószínűséggel a vizsgálatot követő 300 napban elhunytak. „Azok a betegek, akik depresszióval küzdenek, elveszítik a motivációt, hogy rendesen szedjék a gyógyszereiket, és részt vegyenek a vizsgálatokon, megfelelően táplálkozzanak. Noha természetesen számos tényező befolyásolja a jelenséget (köztük a betegség súlyossága is), a a pszichológiai, illetve pszichiátriai kezelés szükségessége tagadhatatlan” – fejti ki a szakember.


Forrás: Medipress
2015. 06. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés