2024. Április 15. hétfő
Gyakorlati segítség -  Lelki támogatás
Mi közük van az apáknak a szoptatáshoz? Nagyon is sok! Bár magát a tevékenységet nem tudják az anyáktól átvenni, abban mégis sokat tudnak segíteni, hogy az zavartalan körülmények között tudjon lezajlani, és mivel sok nehézség adódhat, lelki támaszként is nagy szükség van rájuk.

Sok anya a kezdeti kudarcok után már az első hetekben abbahagyja a szoptatást, amiben a segítség és az információ hiánya mellett az is szerepet játszhat, hogy a családtól, és még inkább párjuktól nem kapnak kellő támogatást. Márpedig a szoptatás olyan egészségbeli és lelki előnyöket nyújt a csecsemőnek, amit a tápszer csak részben képes pótolni, ezért mindenképp jó, ha a baba a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően legaláb hat hónapos koráig anyatejet kap.

szoptatás, apa

Gyakorlati segítség

A szoptatás egy új jártasság megtanulását jelenti, ami sok nehézséggel és fájdalommal járhat, főként az első napokban. Amellett, hogy bátorítja, biztatja párját, az apa a gyakorlatban is sok segítséget tud adni.

Az anyát érintő egyik probléma lehet, ha a mellben a tej túltermelődik és a tejcsatornák eldugulnak. Ez a mellek megduzzadásával és akár komoly fájdalommal is járhat, enyhítésére pedig jó megoldás a hideg-meleg vizes borogatás, aminek cserélésében az apa is aktív szerepet tud vállalni. A kisebesedett mellbimbókat megfelelő ápolószerekkel kell kezelni, melyek többségét a szoptatás előtt le kell mosni. Ilyen esetekben az apa szerepe az éhségtől síró csecsemő lenyugtatása lehet, míg az anya felkészül a szoptatásra. Ugyanilyen hasznos lehet, ha szoptatás közben az apa inni ad párjának, a szoptató anya ugyanis szomjasabb, mivel a baba táplálása miatt nő a folyadékigénye.

A szülés után kevés nő képes teljes mértékben ellátni a korábban végzett háztartási teendőket, ezért az egyik legnagyobb segítség a takarítás és a főzés terhének átvállalása vagy megosztása, illetve az, ha a család nem várja el az anyától, hogy a lakás ragyogjon és minden nap meleg étel legyen az asztalon. Az anyagi lehetőségek függvényében ilyenkor érdemes lehet bejárónőt fogadni, akár csak egy-egy alkalommal is, és meleg ételt rendelni. Ezekben az apa mellett természetesen a család többi tagja és a barátok is tudnak segítséget vállalni, például azzal, ha az újszülött meglátogatásakor nem várják el, hogy teljes körű vendéglátásban részesüljenek, sőt, inkább ők lepik meg az anyát – ha nem is egy kis porszívózással, de legalább egy lábosnyi meleg étellel.

Lelki támogatás

Az újszülöttneknél a szoptatás napi 8-12 alkalmat jelent, ami az anya napjának jelentős részét kitölti. Sok apa tart attól, hogy párja és a baba közti szoros kötelékből ő kirekesztődik, és emiatt esetleg majd féltékenynek érzi magát – a félelem azonban alaptalan, hiszen a gyermekével való kötődés kialakításáért ő is sokat tehet. Ez nem csak a pelenkacsere vagy a fürdetés elvégzését jelentheti, de megteheti, hogy a bőrkontaktus kialakításáért meztelen mellkasára fekteti a babát, vagy megmasszírozza, esetleg a magára kötött kendőben sétálni viszi, így az anyának is biztosítanak egy kis pihenőidőt.

Egy gyermek születése után a szülőknek sosem egyszerű időt szakítaniuk egymásra, de az intimitás fenntartása nagyon fontos, és a lopott pillanatok a szülővé válással járó stressz kezelésében is sokat segítenek. Az apának fontos megértenie, hogy a babával való egész napos foglalkozás után párjának esetleg nehéz lehet visszakapcsolni a feleség szerepkörébe, ezért ha el is utasítja az ölelést, az intimitást, az nem jelenti azt, hogy nincs rá szüksége. A problémák elkerülésének legjobb módja a kommunikáció.

Az apa támogatása felbecsülhetetlen az édesanyák önbizalmának megerősítésében. Kutatások bizonyítják, hogy azok az anyák, akiket párjuk támogat, hajlamosabbak tovább szoptatni gyerkmekeiket. Biztosítsa gyermeke édesanyját arról, hogy örül, amiért szoptat, és igyekezzen neki megadni a lehetőséget, hogy ezt háborítatlanul tehesse! Ha pedig nehézségek adódnak, próbáljon segíteni abban, hogy párja szakértő segítséget kaphasson a védőnőtől vagy szoptatási tanácsadótól.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés