2024. Május 23. csütörtök
Biztonságérzetet adhat a kismamáknak, ha otthonukban is tudják magzatuk szívhangját ellenőrizni kézi ultrahangmonitor (Doppler-készülék) segítségével, ám egy brit kismama esete most rávilágított az önmonitorozás káros voltára.

Első terhességének 32. hetében jelentkezett az Arrowe Park Kórház szülészetén csökkent magzati mozgással egy 27 éves brit kismama. Két nappal korábban észlelte a magzat aktivitásának visszaesését, de saját Doppler-készülékével hallgatta meg a szívhangot, és megnyugtatta magát, hogy minden rendben van.

terhesség, Doppler, ultrahang

A terhesgondozó szakemberek további mérései nem voltak ilyen megnyugtatók, és a csecsemő császármetszés útján még aznap este megszületett. Az újszülöttet nyolc hétig a csecsemő intenzív osztályon kellett tartani, és jelenleg folyamatosan javul az állapota.

Az esetet az osztály munkatársai ismertették Dr. Thomas Aust vezetésével a british Medical Journal című szaklapban.

A kézi Doppler-készülék csupán az adott pillanatban méri a magzat szívverésének meglétét. A cikk szerzői szerint az eszközt szülésznők és szülész-nőgyógyász szakorvosok használják az életképesség ellenőrzésére, illetve időszakos monitorozásra a szülés alatt. Nem szakavatott kezekben nagy a valószínűsége, hogy a készülékkel a méhlepényen átáramló véráramot vagy az anya fő vérereit hallják.

Az esetet követően az orvosok utánanéztek az interneten, és kiderítették, hogy már havi 10 angol fontért (kb. 3000 forintért) is lehet Doppler-készüléket kölcsönözni, 25-50 fontért (kb. 7000-15000 forintért) pedig meg is lehet vásárolni. Bár a készüléket forgalmazó cégek nem állítják, hogy termékük helyettesíti a javasolt terhesgondozást, olyan kijelentéseket mégis megfogalmaznak, hogy „rendkívüli tisztasággal lokalizálhatja és hallhatja a szívverést”.

A szerzők szerint nehéz eldönteni, hogy ebben az esetben az önmonitorozás befolyásolta-e a kimenetelt. Az orvosok ennek ellenére saját kórházi osztályukon olyan feliratokat helyeztek el, amelyek azt javasolják betegeiknek, hogy ne használják ezeket a készülékeket a terhesség alatt.


Forrás: Medipress
2009. 08. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés