2024. Május 24. péntek
A testedzés nemcsak a középkorú férfiak szívére, de szexuális teljesítőképességére is kedvező hatást gyakorol - állapították meg ausztrál tudósok, akik szerint szoros kapcsolat van a fizikai aktivitás hiánya és a merevedési zavar, valamint a tesztoszteronhiány között.

Korábbi kutatások már kimutatták a kapcsolatot a merevedési zavarok és a depresszió között, de a Rob MacLachlan professzor vezetésével elvégzett vizsgálat most először igazolta, hogy a férfiak reproduktív egészségügyi rendellenességei számos egyéb tényezővel is magyarázhatók.

testedzés

A tanulmány a cukor-, a szív- és az érrendszeri betegségeket is összefüggésbe hozza a merevedési zavarral. Azt is megállapítja, hogy szoros kapcsolat van a magas vérnyomás, az alsó húgyúti tünetek és az androgénhiány (férfi hormonok hiánya) között.

„A merevedési zavar olyan, mint a kanári a szénbányában: olyan betegségeket jelez, amelyek tünetei még nem észlelhetők” – jelentette ki McLachlan professzor, a Prince Henry Institute kutatója és az Andrology Australia igazgatója.

Az elemzés javasolja, hogy az orvosok beszéljék meg reproduktív egészségük állapotát is a krónikus betegségben szenvedő páciensekkel, akiket például cukor-, szív- vagy érrendszeri betegségekkel, illetve magas vérnyomással kezelnek. A professzor hangsúlyozta, hogy a férfiak számára nagyon fontos fenntartani a jó fizikai állapotot és az aktív életmódot egészen idős korukig.

A tanulmány egy 2003-as, közel 6000 negyven év feletti férfira kiterjedő felmérésen alapul. McLachlan szerint a felmérés hiányossága, hogy megállapításai a résztvevők önértékelésén alapulnak, ezért nehéz megállapítani, hogy pontosan mennyi testmozgás szükséges a reproduktív egészség javításához. Mindemellett úgy vélekedett, hogy az érintetteknek ezen a téren is érdemes követniük a szívegészségügyi előírásokat, és a naponta fél óra intenzív testmozgást végezniük.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés