2024. Július 14. vasárnap
Azoknál a gyerekeknél, akik túl sokat tévéznek, növekszik a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata későbbi életükben – állapították meg ausztrál kutatók.

A Sydney-i Egyetem munkatársainak vizsgálatai szerint azoknak a hat-hét éves gyerekeknek, akik a legtöbb időt töltötték televíziózással, szűkebbek voltak a retinát vérrel ellátó artériái. Az artériák szűkülése nagyobb korukban emelte a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a diabétesz kialakulásának kockázatát.

tévézés, szívbetegség

A tanulmány céljából Sydney 34 általános iskolájában 1500 hat-hét éves tanulót vizsgáltak meg. A gyerekek átlagosan napi 1,9 órát töltöttek tévénézéssel és 36 percet szervezett fizikai aktivitással.

A retinát ellátó artéria jellemzően tágabb volt azoknál, akik a legtöbb időt – nagyjából egy órát – töltötték fizikai aktivitással, azokhoz képest, akik naponta kevesebb mint fél órát. Az egészségtelen életmód már az élet korai szakaszában befolyásolja a mikrokeringést – hangsúlyozta Bamini Gopinath vezető szerző.


Forrás: MTI
2011. 04. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés