

Tajvani kutatók eredményeit szerint a kefir jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy meggátolja a különbözõ ételallergiák kialakulását, mivel az allergiák ellen hatásos immunglobulint tartalmaz. A felismerésre azt követõen jutottak, hogy a kefirrel itatott kísérleti egereknél az ovalbumin-specifikus immunglobulin harmadára csökkent. Az ovalbumin olyan protein, amely a legtöbb allergia kiváltója kisgyermekeknél.
A felfedezés jelentõségét jól mutatja, hogy ma egyes becslések szerint hároméves kor alatti gyermekek mintegy 5-8 %-a van kitéve az ételallergia veszélyének, mely ellen eddig kizárólag az allergiát kiváltó élelmiszerek mellõzésével lehetett védekezni.
Az eredményeket tekintve Ji-Ruei Liu, a tajvani nemzeti egyetemen folyó kutatás vezetõje bizakodó: „Remélhetõleg ki tudjuk vonni azokat az összetevõket a kefirbõl, amelyek allergia elleni gyógyszerek alapanyagául szolgálhatnak a jövõben." Addig is érdemes több kefirt fogyasztani azoknak, akik ételallergiától szenvednek.