2024. Június 30. vasárnap
1 . oldal
Veszélyek 50 év felett -  Komplex törõdés
A nemrég megalakult Kor Kontroll Társaság legutóbbi nyílt napjának központi témája az idõskori testmozgás szerepe, fontossága volt.

A témaválasztás oka, hogy a változó korban lévõ, illetve a változó kor utáni hölgyeket leginkább veszélyeztetõ betegségek egyike a csontritkulás, de ide sorolhatjuk az emlõrákot és a szívérrendszeri megbetegedéseket is. A rendezvényen megjelent szakemberek azt igyekeztek tudatosítani a több mint 400 résztvevõben, hogy egészséges életmóddal, komplex egészségszemlélettel és megfelelõ orvosi prevencióval igen hatékony lehet a megelõzés.

Veszélyek 50 év felett

Sajnos, minden második nõ számolhat azzal, hogy élete hátralévõ részében valamilyen csontritkulásból eredõ törést szenvedhet el. Az Európai Unióban minden 30 másodpercre jut egy oszteoporotikus eredetû törés, Magyarországon minden 30 percben történik egy csigolyatörés.

Hazánk sajnos vezetõ helyen van a szívés érrendszeri megbetegedések terén is, amihez a posztmenopauzális korban lévõ hölgyek is „jelentõsen hozzájárulnak”. Az összes nõi halálozás több mint 50 százalékáért ilyen megbetegedések a felelõsek, és minden órában elveszítünk egy 5574 éves nõt.

Az emlõrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat. 8500 újonnan felfedezett emlõrákos esetet regisztrálnak Magyarországon évente, a legtöbb nõi emlõrákot pedig épp a 6064 éves korcsoportban fedezik fel.

Komplex törõdés

A Kor Kontroll Társaság nyílt napján a csontritkulással foglalkozó szakorvosok, az ortopéd szakorvos, a reumatológus, a gasztroenterológus, a sportorvos együtt keresték a választ arra, hogy mire figyeljen az, akinek csontritkulása van, illetve, hogy milyen életmóddal kerülhetõk el a szövõdmények. Elsõsorban a mozgás és a megfelelõ étrend fontosságára hívták fel a figyelmet.

A komplex szemléletmód a csontritkulás terápiákban is megtalálható. A fenti három betegség ugyanis nem csak különkülön, hanem egymással párhuzamosan, akár egymást elõidézve is felléphet. Már a kialakulásukért felelõs rizikófaktorokban is számos közös elem felfedezhetõ. Az egyik legfontosabb kockázati tényezõ maga az életkor. A dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód is mindhárom problémát elõidézheti, sõt, például a csontritkulás és a szívbetegségek kialakulása között közvetlen kapcsolatot is felfedeztek már a kutatók!

A megoldást a posztmenopauzális egészségmegõrzés jelenti, ami a problémákat komplexen szemlélve, egyidejûleg tûzi ki célul a posztmenopauzális csontritkulás kezelését, valamint az emlõrák gyakoriságának és a szívés érrendszeri megbetegedésekre hajlamosító tényezõk csökkentését. Megfelelõ életmóddal már a menopauza bekövetkezése elõtt is sokat lehet tenni a megelõzésért. A helytelen életviteli és táplálkozási szokások megváltoztatása, a dohányzás abbahagyása, a rendszeres, fizikai állapotnak megfelelõ intenzitású mozgás jelentõsen meghosszabbíthatja az életet, és javíthat az életminõségen!

A változó korban lévõ hölgyeknek pedig érdemes a csontritkulás diagnosztizálásakor a másik két betegség felismerésére alkalmas szûrõvizsgálatra is elmenni, vagy kérni az oszteoporózis centrum kezelõorvosának véleményét, segítségét. A rizikófaktorok a menopauza után is csökkenthetõk, sõt elérhetõ már olyan gyógyszeres terápia, amely a csontritkulás kezelésével egyidõben a hölgyeket leginkább veszélyeztetõ mindhárom betegség megelõzésében is hatásos.

2006. március 29.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés