2024. December 30. hétfő
Jellemző tünetek -  Kiegyensúlyozott étrend -  Mit szabad, mit nem?

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A Candida albicans sarjadzógomba normális körülmények között is előfordul szervezetünkben kis mennyiségben, de túlzott elszaporodása a candidiasis nevű, sok kellemetlenséggel járó, ismert fertőzést válthatja ki.


A gomba elszaporodását a környezeti és örökletes tényezőkön kívül az egyén hibás táplálkozási szokásai is előidézik. Hajlamosító tényezők a heveny betegségek, meghűlés, láz és gyulladásos megbetegedések kezelésére használt antibiotikumok, gyulladáscsökkentők. A candidiasis kialakulásának egyik jelentős oka a kiegyensúlyozatlan étrend.Candida tanácsok

Jellemző tünetek

Tünetei rendkívüli ételérzékenységben jelentkeznek, étkezés utáni puffadással, gázképződéssel, depresszióval, energiahiánnyal, gyengeséggel járhat, de akár penészként is előfordulhat, például a szájban.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Általában máj-, lép- és emésztőrendszeri betegségként írják le; ilyenkor a szervezetben a fontos emésztőenzimek hiánya miatt a vércukorszint csökken, és ennek nyomán következnek a gyomor- és bélrendszeri tünetek. A candidiasis kezelésében fontos az emésztés helyreállítása, az étrendi kiegyensúlyozatlanság megszüntetése.

A Candida túlszaporodását a szervezet hiányos fehérjemérlege is elősegíti, éppúgy, mint a túl zsíros vagy természetellenes ételek fogyasztása, illetve a túl sok hideg és nyers táplálék.

Kiegyensúlyozott étrend

A szervezetünkben együtt élő káros és hasznos mikroorganizmusok, mikrobák, azaz baktériumok és gombák egyensúlyát táplálkozásunkkal is fenn kell tartanunk. Nem célszerű viszont közvetlenül a hasznos mikrobák fogyasztásával helyreállítani az egyensúlyt: inkább táplálékainkat kell úgy összeállítanunk, hogy ezzel biztosítsuk életfeltételeiket a szervezetünkben.

Étrendünkben helyre kell állítanunk a hideg és meleg ételek ésszerű arányát. Ajánlatos a nagy tápértékű gabonafélék fogyasztása, mint a köles, barna rizs, rozs, búza, kukorica, zab és árpa. Ezeket áztatás után alaposan megfőzve fogyasszuk, kiegészítve hüvelyesekkel, mint például a lencse, sárgaborsó, szójabab, csicseriborsó. A szóját szójatúróként, tofuként is fogyaszthatjuk, például barna rizsből készült kásával.

Nélkülözhetetlen az energiahiány pótlásához a megfelelő étrendi zsiradék. A telített zsírok helyett válasszuk inkább a telítetleneket, mint amilyeneket például a lazac és a makréla tartalmaz.

A kiegyensúlyozott étrend természetesen tartalmazzon húst és erjesztett tejtermékeket is, továbbá nagyobb mennyiségű zöldségfogyasztás is szükséges. Ez utóbbiak közül a candidiasis megelőzése szempontjából fontosak a spenót, a tökfélék, a petrezselyemgyökér és levél, ami nemcsak az emésztést segíti, hanem természetes antibiotikus hatású és gyulladáscsökkentő is, éppúgy, mint a káposztafélék.

A húsfélék közül a vörös húsok fogyasztása előnyös, mert ezek telítetlen zsírsavtartalma magasabb, mint a fehér húsoké. Fontosak a vastartalom és a B-vitamin (különösen a B2 vitamin) miatt is. Ajánlatos a gyömbérrel, fokhagymával és rozmaringgal elkészített marhahús, birkahús rendszeres beiktatása étrendünkbe. A nagyobb arányú halfogyasztás mellett szárnyas húsokat is ehetünk: liba- és kacsahúst.

A tejtermékek közül igen jótékony hatású az ízesítetlen natúr joghurt és az élőflórás kefir. A sajtfélékből is a természetes erjesztésű és érlelésű sajtokat helyezzük előtérbe (gomolyatúró, Óvári, Anikó, Pannónia, Feta, Edami és a brindzafélék) a sokszor nyálkahártya-allergiát is okozó krémsajtokkal szemben.

A fűszerezéshez feltétlenül használjunk rozmaringot, sáfrányt vagy kurkumát, gyömbért, köményféléket (elsősorban római köményt), bazsalikomot a baktériumellenes hatása miatt; valamint curryt és koriandert.

Mit szabad, mit nem?

Nagy türelemmel és fokozatosan kell végezni az emésztés helyreállítását, ügyelni kell arra, hogy mindent alaposan főzzünk meg, és semmit ne fogyasszunk nyersen.

Kerüljük viszont a nem szezonális gyümölcsöket és a tejet – ez alól csak a kecsketej kivétel. Előfordulhat, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a tünetekben átmeneti rosszabbodást okoz, de ennek elmúltával gyors javulás fog bekövetkezni.

Az energiahiányt és a kimerültséget, valamint a magas koleszterinszintet a zab fogyasztásának rendszeres beitatásával elkerülhetjük: használjunk zablisztet, zabkorpát, zabpelyhet, és időnként egészítsük ki a zabot árpával, mellyel a szervezet méregtelenítését fokozzuk.

A barna rizs mellett fogyasszunk vadrizst is, a finomított lisztek helyett használjunk tönkölybúzalisztet vagy hajdinalisztet.

Táplálkozás-élettani szempontból helytelennek tartom, ha a bélflóra regenerálódása érdekében elhagyjuk az élesztővel kelesztett kenyérféléket; sőt B-vitamin-szükségletünk kielégítésére fogyasszunk sörélesztőt.

A finomított cukrok helyett részesítsük előnyben a melaszos barna cukrot, a mézet, a juharszirupot, a szőlőcukrot.

Nagy antioxidáns tartalmú élelmiszerek fogyasztása is fontos a flavonoidok miatt, ilyenek a következők: zeller, zellerzöld, spárga, tökmag, borsófélék, szezámmag, fokhagyma.

A-vitamin- és béta-karotin-forrásként fogyasszunk sárgarépát, feketeribiszkét, fekete áfonyát, fekete szedret, sütőtököt, és szilvaféléket.

Szervezetünk erősítésére használjunk homoktövis- vagy borágóolajat, illetve borágót mint fűszernövényt, valamint busaolajat. Igyunk ánizsos ginszeng teát.

A fenti ajánlások leírásakor általános étrendi javaslatokat állítottam össze a candidiasis gyógyításának elősegítésére, de fontos, hogy mindenkinek a saját életmódjához és táplálkozási szokásaihoz legközelebb álló étrendi terápia kerüljön összeállításra, amelyben egyedileg is fel vannak sorolva a számára kötelezően elhagyandó élelmiszerek.


Szerző:

Dr. Duschanek Valéria
táplálkozás-biokémikus


Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés