2024. Június 25. kedd
A magas koleszterin értékek következményei -  A jó és a rossz koleszterin -  Akkor jó a koleszterinszint.... -  Mérheti otthon is a koleszterinszintet! -  Hogyan normalizálható a koleszterinszint? -  Koleszterin határértékek
A magas koleszterinszint egy csepp vérből is kimutatható. Melyik a "rossz" és melyik a "jó"? Hogyan normalizálható a magas koleszterinszint?

A koleszterin szervezetünk számos biológiai működésében szerepet játszik. Fontos zsírféleség, mely lebomlása és átalakulása során energiát szolgáltat, egyes sejtek működéséhez tápanyagul szolgál, alkotórésze bizonyos hormonoknak és a vérnek is. A vérben keringő koleszterinmennyiség 80%-a a májban termelődik, mindössze 20%-a kerül szervezetünkbe a táplálékkal, mégsem elhanyagolható a helyes táplálkozás szerepe. A koleszterinszint növekedhet a kor előrehaladtával és a mozgásszegény életmód is emeli.

koleszterin, koleszterinszint

A magas koleszterin értékek következményei

Túl magas vérszint esetén a koleszterin más vegyületekkel együtt felhalmozódik a kis és közepes artériák belhártyája alatt és így szűkíti az erek átmérőjét. A lerakódások miatt ezekben az erekben csökken a vérátáramlás, sőt el is záródhatnak az artériák. A lerakódások igen változatos panaszokat okoznak.

A probléma jellege attól függ, hogy milyen fokú érszűkület alakul ki, és melyik eret (ereket) érinti. Agyi keringési zavarok jönnek létre az agy és a nyak ereinek elzáródása során, a szív koszorúereiben kialakult érszűkület pedig erős, szúró mellkasi fájdalom formájában jelentkezik, s ha ugyanezen ér teljesen elzáródik, a végeredmény: szívinfarktus. Az sem ritka, hogy a lábszárfekélynek is ebben kereshetjük az okát.

A jó és a rossz koleszterin

Tudni kell még, hogy a koleszterin-anyagcserében létezik „jó” és „rossz” koleszterin. Mikroszkópos vizsgálatok alapján nevezték el egyiküket HDL-nek (High Density Lipoprotein), a másikat LDL-nek (Low Density Lipoprotein). A „rossz” koleszterin, vagyis az LDL lerakódhat az artériák belhártyája alatt, és súlyosbíthatja az ateroszklerózist, az érfal elmeszesedését, szűkületét. A „jó” HDL koleszterin az egyes vérzsírokat, az LDL-koleszterint kivonja a vérből, és visszaszállítja a májba. Az oda jutott koleszterinből többek között epesavak képződnek, amelyek a táplálék emésztését segítik elő.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében ezért előnyös, ha a „jó” koleszterin (HDL) aránya nő, és a „rossz” koleszterin (LDL) csökken. Sokan csak akkor szereznek tudomást magas koleszterinszintjükről, ha már komoly tünetek jelentkeznek, pedig a vér koleszterinszintjéről egyetlen csepp vérből is tájékozódhatunk. A patikákban kaphatóak koleszterinmeghatározó készülékek, de a felkészült háziorvos sem nélkülözi ezt az eszközt.

Akkor jó a koleszterinszint....

Amennyiben az ön összkoleszterinszintje 5,2 mmol/l-nél alacsonyabb, akkor gratulálok, és kérem, hogy két éven belül ellenőriztesse újra! Éljen és étkezzen úgy, ahogyan eddig tette.

Az 5,2-6,5 mmol/l közötti érték határeset. Konzultáljon kezelőorvosával, de aggodalomra semmi ok.

6,5-7,8 mmol/l értéknél nagy a veszélye annak, hogy ön szív-érrendszeri betegségben megbetegedhet. Feltétlenül forduljon kezelőorvosához!

Először általában a vér összkoleszterinszintjét határozzuk meg. Ha az ön esetében a szív-érrendszeri megbetegedésnek egyéb rizikófaktorai is felmerülnek (pl. dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód, alkohol, stressz), akkor kezelőorvosa megvizsgálhatja a triglicerid-, HDL- és LDL-értékeit is. Ezek alapján a kivizsgálást követően az orvos ellátja az esetleges életmód-változtatásra vonatkozó tanácsokkal, vagy gyógyszert rendel.

Mérheti otthon is a koleszterinszintet!

 Ha úgy érzi, hogy Ön veszélyeztetett, érdemes otthon is tartani olyan gyorstesztet, ami a megemelkedett koleszterinszintet rögtön kimutatja. Egyetlen csepp vérből, 3 perc alatt megvan az eredmény és a pontosság is igen magas: 96%.

Hogyan normalizálható a koleszterinszint?

Szigorú rendszabályok betartásával általában három hónapon belül látványos eredmény mutatkozik, ám ha ez nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor gyógyszeres kezeléshez kell folyamodni. A modern gyógyszereknek kevés mellékhatásuk van, s ha helyes életmódot folytatunk (dohányzás mellőzése, mozgás, egészséges étrend), máris sokat tettünk egészségünk megőrzéséért.

Koleszterin határértékek

ÉRTÉK ÁLLAPOT TEENDŐ
5,2 mmol/l-nél alacsonyabb normális Két éven belül ellenőriztesse újra.
5,2 - 6,5 mmol/l között kissé magas Konzultáljon kezelőorvosával!
6,5 - 7,8 mmol/l között magas Nagy a veszélye a szív-érrendszeri megbetegedésnek. Feltétlenül forduljon orvoshoz!


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés