2024. Július 21. vasárnap
Riadó! -  Mentési munkálatok
Amikor felfedezzük, hogy szervezetünkben valahol gyulladás keletkezett, legtöbbször sajnos okkal-ok nélkül az antibiotikumokhoz fordulunk. Testünk azonban korántsem védtelen. Az agresszorok jelenlétét az immunrendszer szinte azonnal észleli és meg is teszi a szükséges ellenlépéseket. Tűz alá véve a behatoló kórokozókat, a hadszíntér – a gyulladt rész – vörös lesz, fájdalmas duzzanat keletkezik és megemelkedik a környező szövetek hőmérséklete is.

A gyulladás általában abban a szövetben vagy szervben jön létre, amit a kórokozó először támad meg, azaz a behatolás helyén. Ha nyílt seben át szivárognak be az ellenséges elemek, akkor legtöbbször közvetlenül a sérült rész lesz gyulladt, míg ha belégzés útján jutnak be, akkor a légitámadás célpontjai mindenekelőtt a mandulák, a hörgők és a tüdő.

Riadó!

Amint észleli a szervezet a betolakodókat, azonnal beveti az első védvonalát; működésbe lépnek az ún. hízósejtek. Ezek az immunsejtek "rokonai", és a test valamennyi szövetében megtalálhatók. Az állandó készültségben lévő hízósejtek fújnak riadót azzal, hogy olyan anyagokat termelnek, amelyek odavonzzák a mindig éhes falósejteket. A tulajdonképpeni harc csak ekkor kezdődik.

Gyulladás háború

Mindenre elszánt falósejtek tömegei érkeznek a véredényekből a katasztrófa helyszínére, hogy mielőbb akcióba léphessenek a veszélyeztetett szövet megmentése érdekében. A véráramból a falósejtekkel együtt a környező szövetekbe kilépő folyadék felgyülemlik, ez az oka a mindenki által ismert duzzanat kialakulásának, a fájdalmat is ez a jelenség okozza, hiszen a folyadék nyomja az érzékeny idegvégződéseket.

______________________________ajánló____________________________

Túlsúlyos cukorbeteg? Zsírmáj rizikója nagyobb! Fájdalommentes szűrésünk ingyenes!

A zsírmáj nem fáj, nem érzékelhető, mégis ez az első állapot, ami kezelés nélkül súlyos, olykor végzetes májbetegséggé alakulhat.

Alkalmas vagyok arra, hogy részt vegyek a térítésmentes zsírmáj vizsgálaton?>>

__________________________________________________________________

Mentési munkálatok

A kórokozók csak akkor telepedhetnek meg, ha a helyszíni mentőmunkálatok nem elég hatékonyak. Mind több és több faló- és ölősejtnek kell serénykednie és egyúttal az utánpótlásról is gondoskodni kell, hiszen a harcban állókat is el kell látni tápanyaggal, oxigénnel. Ezt a nehéz feladatot átlagos körülmények között lehetetlen végrehajtani. Az utánpótlás csak a véredényeken keresztül történhet, s ahhoz, hogy a folyamat elég gyors legyen, szükséges a vér minél sebesebb áramlása. A szervezet ezért kitágítja a véredényeket, különösen az aprócska hajszálereket, így több vér jut a helyszínre. Ez a magyarázata a szóban forgó testrész kivörösödésének.

De miért meleg ez a rész? A hőnek különösen nagy szerepe van a győzelemben, mert sok kórokozó nem éli túl a hőmérséklet-emelkedést, míg a kórokozók pusztítóira kifejezetten jó hatással van, még nagyobb aktivitással képesek kifejteni hatásukat. A fertőzött helyre gyors ütemben áramló vér a szervezet belsejéből jut oda, onnan, ahol a test felületéhez képest nagy hőmérséklet uralkodik. Az érintett testrész, szerv felmelegedésének tehát ez az oka.

A falósejtek harci szelleméről az enzimek gondoskodnak, hatásukra a falósejtek étvágya hét-tízszeresére is megnőhet. A gyulladás a legtöbb kórokozóra nézve végzetes kimenetelű, ez a folyamat tehát hasznos a szervezet számára. A gyulladás azonban, mint villámháború, sajnos nem minden esetben eredményes, ezért ha három napnál tovább tart, magas lázzal és szokatlan tünetekkel jár feltétlenül orvoshoz kell fordulni.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés