A pikkelysömör tünetei jól kordában tarthatók a megfelelő kezeléssel, a betegség azonban jelenleg gyógyíthatatlan. A pikkelysömör és az étrend kapcsolata a rendelkezésre álló tudományos ismeretek szerint nem egyértelmű. Sok beteg tapasztalja, hogy bizonyos ételek fogyasztása elősegíti a tünetek jelentkezését, elhagyásuk pedig javítja állapotukat. Vizsgálatok szerint például a gluténmentes étrend enyhítheti a pikkelysömör tüneteit azoknál a betegeknél, akik érzékenyebbek erre a gabonákban lévő fehérjére. Több kutatás igazolta a telítetlen zsírsavakban gazdag halolaj fogyasztásának pozitív hatását, egy vizsgálat pedig arra derített fényt, hogy a betegség gyakoribb a sok sört fogyasztó nőknél. Ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy létezne olyan speciális
Mint mindenki más esetében, a pikkelysömörös betegeknél is fontos az étrend mennyiségi és minőségi összetétele. Meg kell tanulni napjaink bőséges élelmiszer-kínálatából kiválogatni a jó minőségű, káros anyagoktól mentes táplálékokat. Tanácsos kerülni a „túlfinomított”, mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket, a gyors- és készételeket, az alkoholt és a kávét, és helyettük a zöldségekre-gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra, alacsony zsírtartalmú tejtermékekre és sovány húsokra, halakra összpontosító étrendet összeállítani.
Az étkezési szokásokkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a túlsúly és az elhízás növeli a pikkelysömör rizikóját, ezért érdemes törekedni a hízás elkerülésére, illetve a plusz kilók leadására.
Egyesek szerint a pikkelysömör a máj működésének zavarával is összefügg, ezért májkímélő diétát javasolnak a betegeknek. Bár ez a nézet tudományos módszerekkel nem igazolt, előfordulhat, hogy az ilyen étrend valóban segíthet. Az alábbiakban következzék néhány tanács ehhez.
Meg kell tanulni napjaink bőséges élelmiszer-kínálatából kiválogatni a betegség tüneteinek enyhítését elősegítő, jó minőségű, káros anyagoktól mentes táplálékokat. Kerülni kell minden „túlfinomított” élelmiszer, minden mesterséges adalékanyag és minden E 210-213 jelzést (benzoesavat és sóit) tartalmazó táplálék fogyasztását.
Az állati fehérjék teljes elhagyása és az aránytalanul sok szójatermék fogyasztása éppúgy gátolja a máj regenerációs és méregtelenítő képességét, mint az egyoldalú, túlzott mértékű állatifehérje-fogyasztás. Ennek oka, hogy az állati fehérjék aminosav-összetétele közelebb áll az emberi anyagcsere során felépített fehérjékhez, mint a növényi fehérjék aminosav-összetétele. Fogyasszunk tehát húsokat, hasznosak például a „könnyű” húsok: főtt birka, marha, vadhúsok, borjú, és szárnyashúsok, a viszonylag nagy glikogéntartalmú lóhústermékek, a kecsketej és a belőle készült tejtermékek, illetve a tojás. A vegetáriánusoknak is szükségük van állati fehérje, legalább kis mennyiségben.
Jó minőségű fehérjeforrás lehet még a sörélesztő – legalább napi 3 evőkanálnyi –, ami egyben komplex B-vitamin-forrás is. Fontos a friss halak – például busa, lazac, makréla, tőkehal, amur, harcsa, heringfélék – fogyasztása, legalább kétnaponta, így egyben a szükséges A- és D-vitamin-szükségletet is biztosítjuk.
Életfontosságú ásványi anyagok a májban
A pikkelysömör tüneteinek csökkentésében fontos szereppel bíró táplálékok az algafélék, amelyek értékes fehérjék mellett ásványianyag-forrásként is jelentősek. A máj szabályozza a szervezetünk só- és vízháztartását, a nemi és hangulati hormonok termelődését, feladata a felhasználatlan salakanyagok kiválasztása, az epe termelése és nitrogéntartalmú fehérjemaradványok karbamiddá alakítása, amelyet a vese választ ki. Így érthető, hogy a májat regeneráló fehérjeszint mellett a tisztító, méregtelenítő folyamatokat segítő legfontosabb táplálékok fogyasztása nélkülözhetetlen az egészséges anyagcsere biztosításához. Ilyen zöldségek a sárgarépa és petrezselyem gyökere és levélzöldje, a cékla és levele, az endívia saláta, a cikória, articsóka, a zeller gumója és levele, a retekfélék, uborkafélék.
A pikkelysömör tünetmentesítésében a káposztafélék jelentőségét külön ki kell emelni: ezek nemcsak az emésztési folyamatokat serkentik, hanem fontos ásványianyag- és vitaminforrások is. Fogyasztani kell az immunrendszert is erősítő karalábét, kelkáposztát, karotinforrásként is fontos ezek mellett a brokkoli, a bimbóskel. A leveles káposzták közül részesítsék előnyben a piros káposztát és a kínai kelt.
Kiváló Evitamin-források még a spárga, a feketegyökér és a padlizsán, a héj nélküli tökmag. Nélkülözhetetlen a csíráztatott magvak fogyasztása, ezek közül a leghatásosabbak a zsázsa (turbolya) a búzacsíra és a szójacsíra. A gyümölcsök közül fontos a citrom, alaposan megmosva, héjastól, a piros bogyós gyümölcsök, mint a fekete ribiszke, fekete szeder, fekete áfonya. Tisztító hatású E-vitamin, réz- és cinkforrás a fokhagyma, amelyet fogyaszthatunk tejfölös tormaszószba, majonézbe, friss túróba keverve, illetve húsok és a halhúsok előkészítésénél kipréselt fokhagymaként pácolásra, uborka- és paradicsomsalátákba keverve.
Fontos a friss zöldhagyma, póréhagyma fogyasztása (a zöld részekkel együtt) vagy a metélőhagyma. A levélzöldségek közül gyógyhatású a sóska és a mángold is. A csicsóka nyers fogyasztásával a szénhidrát-anyagcsere felfrissítését elvégezhetjük háromhetes kúrában, napi legalább egy gumóval. A kínai licsi bogyót nyersen vagy főzve a müzlikkel együtt fogyasszuk (árpapehely, zabpehely, búzacsíra stb.).
Hogyan kerüljük el a vegyszereket?
A friss zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg! A vegyszermentesítés szempontjából célszerű a zöldségféléket mosás után pár órán át levelestől friss vízben tartami, mint a vágott virágot, azért, hogy kiválasztódjanak az esetleges permetező és vegyszermaradványok, majd felhasználás előtt még egyszer átmossuk
Kerülni kell minden mesterséges, finomított élelmiszert. Teljes magvakat vagy ezek finomított őrleményeit és ezekből készült gabonatermékeket fogyasszunk. Kitűnő tápanyagforrás a hajdina, a köles, a kukorica, tavasszal a pitypanggyökér és levél, a hév virágú tyúkhúrsaláta.
Mesterséges összetételű táplálékok nélkül
Az úgynevezett funkcionális élelmiszerek a máj regenerálásában; és a pikkelysömör tünetmentesítésében kevésbé sikeresek, a bőrbetegség kialakulásában szerepet játszó életfontosságú anyagok hiányát vagy minimális mennyiségben való jelenlétük esetén a hasznosításukat kedvezőtlenül befolyásolják. Ugyanígy hatnak a mesterséges összetételű táplálékok, mert hiányzik belőlük az a természetes környezet, amely elősegíti a bennük levő értékes anyagok hasznosíthatóságát. Mindenféle mesterségesen színezett élelmiszer fogyasztását el kell hagyni, mert az ételfestékek szinte kivétel nélkül allergiás tüneteket okoznak, különösen akkor, amikor benzoátokkal (E210-E213-ig) együttesen alkalmazzák őket.
A pikkelysömör tünetmentesítésének táplálkozási követelményrendszerét ki kell egészíteni kúraszerűen almaecet-fogyasztással és anyagcsere frissítő fűszerekkel, mint a nyers vagy szárított gyömbér, tárkony, bazsalikom, borsikafű, sáfrányos szeklice, Cayenne-bors, medvehagyma és pitypanggyökértea.