2024. Június 18. kedd
Egy amerikai kutatás igazolta azt a tendenciát, amely szerint 1995 és 2004 között megkétszereződött az anális aktust létesítő fiatalok száma. A szex ilyen formája főleg azok körében gyakori, akik korábban nem védekeztek vaginális nemi aktus során.

„Az anális szex kérdése gyakran tabutéma, különösen, ha fiatalokról van szó, bár tudjuk, hogy ez a fajta viselkedés komoly kockázatot jelent a HIV és más nemi úton terjedő betegségek tekintetében. Elengedhetetlenül fontos, hogy belássuk, egyre több fiatal választja a közösülés e módját, csak így nyithatjuk meg a kommunikációs csatornákat, hogy megóvjuk az egészségüket” – mondta a szerző, Celia Lescano, a felmérést végző Bradley Hasbro Gyermek Kutató Központ munkatársa.

anális szex

A kutatók olyan 15-21 éves fiatalok szexuális szokásait vizsgálták, akik a felmérést megelőző 3 hónapban közösültek védekezés nélkül. Az eredmények szerint 16%-uk létesített heteroszexuális anális kapcsolatot ez idő alatt, de csak az esetek 29%-ában védekeztek.

A heteroszexuális anális kapcsolatot létesítő lányok általában párkapcsolatban élnek, két-vagy több szexpartnerük van, vagy korábban már áldozatul estek nemi erőszaknak. A fiúk általában homoszexuálisnak, biszexuálisnak vagy bizonytalannak tartják magukat. „Az eredmények azt sejtetik, hogy az anális közösülés a lányok körében kapcsolatban áll a szexuális kapcsolataik hatalmi arányaival – mondta Lescano. Meg kell tanítanunk a tinédzser lányoknak és fiatal nőknek, hogy válogassák meg partnereiket, hogyan utasítsák vissza a nem kívánt aktust, hogyan vegyék rá partnerüket a védekezésre akár vaginális, akár anális közösülés esetén.”

Az anális közösüléssel kapcsolatban több faktort is találtak, mely mindkét nemnél jelen van. Általánosságban azok, akik úgy vélik, a gumi óvszer csökkenti az élvezet mértékét, és azok, akik közösülés során drogot használtak, kockázatosabban viselkednek. A felvilágosítás során ezért meg kell őket győzni, hogy a biztonság nem feltétlenül megy az élvezet rovására.


Forrás: Medipress
2008. 11. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés