Tortát, vagy répát veszel ki szívesebben a hűtőből esti nassoláskor? „Az egészséges életmódot szolgáló önkontrollunk nagymértékben befolyásolják döntéseinket” – írja a Psychological Science december 15-i száma. Az ízek szerepét előtérbe toló jelenség oka, hogy az ízvilágot azonnal érzékeljük, míg az egészségesség igénye tanulási tevékenység eredménye.
Nicolette Sullivan és munkatársai 28 éhes önkéntesen tesztelték a választási preferenciát. Az alanyoknak néhány órás éheztetést követően 160 ételt kellett osztályozniuk -2 és +2 közötti skálán, azok egészségi hatásai és íze alapján, valamint, hogy melyiket fogyasztanák el szívesebben a vizsgálat végével. A számítógép véletlenszerűen állította párba a termékeket, és az alanyok egér segítségével másodpercek alatt választották ki a nekik jobban tetszőt.
A kutatók a kurzor mozgását elemezték statisztikai módszerekkel, és amennyiben íz alapján történt döntés, jóval rövidebb reakcióidőket kaptak, mint amennyiben a fő szempont az egészségi hatás.