2024. Május 23. csütörtök
A radon felelős a tüdőrákos megbetegedések 3-14 százalékáért, ezért radikálisan, egy tizedére kell csökkenteni e radioaktív gáz megengedett mennyiségét a lakóházakban – hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb kiadványában.

A radon színtelen, szagtalan radioaktív gáz, amely az urán bomlása során képződik, s a házak alapzatában, a  pincében lévő repedéseken keresztül szivárog be a házakba. Magasabb lehet a radonkoncentráció a bányákban, barlangokban, valamint a vízkezelő létesítményekben.

tüdőrák, radon

„A világ több országában a radon a dohányzás után a második leggyakoribb kiváltó oka a rosszindulatú tüdődaganatoknak. A legtöbb radon által kiváltott tüdőrákos esetben a pácienst a lakóépületben jelenlévő radioaktív gáz alacsony vagy közepes nagyságú adagja betegítette meg” – hangsúlyozta Maria Neira, a WHO közegészségügyi és környezeti részlegének igazgatója.

Mint Neira kifejtette, a több országra, egyebek közt az Egyesült Államokra, Franciaországra, Kanadára, Kínára, Nagy-Britanniára és Németországra kiterjedő WHO-felmérés szerint a rosszindulatú tüdődaganatok 3-14 százalékáért a radon tehető felelőssé.

A WHO szerint kimutatható, hogy a radon okozza a tüdőrákot az olyan személyeknél, akik sohasem dohányoztak. A dohányosoknál, vagy azoknál, akik korábban dohányoztak, a kockázat még magasabb a nikotin és a radon összetevődő káros hatása miatt.

A világszervezet ajánlása szerint szigorúbb szabványokat kell alkalmazni az új épületek esetében, s programokat kell indítani a már meglévő házakban a radonszint csökkenése érdekében. Ez igen egyszerűen és olcsón megoldható, csupán be kell tömni a falak és a padlózat réseit, s javítani az épületek szellőzését.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés