Dr. Shanon Casperson és csapata egy 27 felnőttből álló csoportot vizsgált, akiknek súlya egészségesnek volt mondható, átlagéletkoruk pedig 23 év körül alakult. Kiderült, hogy azok, akik a fehérjegazdag étkezés után cukros üdítőt ittak, sokkal lassabban égettek zsírt, és fáradtabbnak is érezték magukat. A cukros italok egyébként az amerikaiak étrendjében az első számú cukorforrást képviselik.
A résztvevők étrendjét kétszer huszonnégy órán át figyelték meg, amelynek során két étkezésre került sor 15 százalékos fehérjebevitellel (reggeli és ebéd). Az első látogatás alkalmával este semmit sem ettek már. A második látogatás alkalmával szintén két étkezésre került sor 30 százalékos fehérjebevitellel az éjszakai böjtöt követően.
A látogatások alkalmával a résztvevők kalóriafogyasztását. Mozgását, oxigén- és széndioxid belélegzését, hőmérsékletét és vérnyomását mind megmérték, hogy feltérképezzék, mennyi energiát használtak fel ezek az emberek. A kalóriamérő eszköz segítségével az is lekövethető volt, hogy hány gramm szénhidrátot, fehérjét és zsírt égettek a résztvevők percenként. Ebből világosan kiderült, hogy a cukros italt fogyasztók szervezete lassabban égette a zsírt, és ezek az emberek hamarabb is fáradtak el.