2024. Július 15. hétfő
Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói úgy vélik, megtalálták azokat a faktorokat, mely a házasság felbomlásához vezethetnek. Ezek például az életkorbeli különbség, a gyermek iránti vágy, a munka és a káros szenvedélyek.

A szakemberek csaknem 2500 házaspár kapcsolatát és jellemvonásait jegyezték le 2001 és 2007 között zajló kutatásuk során. Megállapították, hogy az átlaghoz képest kétszer akkora a válás esélye azoknál a pároknál, ahol a férj több mint 9 évvel idősebb a feleségnél, vagy két évnél többel fiatalabb. Kétszer olyan gyakran bomlik fel egy olyan házasság, ahol a nő sokkal inkább szeretne gyereket, vagy sokkal többet, mint a férfi.

válás, házasság

A dohányzási és italozási szokások szintén összefüggésben vannak a kapcsolat fennmaradásával. Azokban a kapcsolatokban, ahol az egyik fél dohányzik, a másik pedig nem, az átlagosnál 75-90 %-kal nagyobb eséllyel válnak szét. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a nő többet iszik, mint a férje.

Szintén nagyobb eséllyel válnak el azok, akik maguk is elvált szülők gyermekei, és akiknek a házasság előtt született gyerekük. A már többször házasodott emberek 90%-kal gyakrabban válnak el, mint azok, akik először hajtják igába a fejüket.

A férj munkanélkülisége és nehéznek vélt anyagi helyzete (a feleségé nem) szintén szerepet játszhat. Fontos faktornak számít még a születési ország, a vallási háttér és az iskolázottság.

A gyermekek száma és életkora, a nő munkajogi helyzete és a munkában töltött idő a kutatók szerint nem játszik szerepet a válásban. A „Mi köze ehhez a szerelemnek?” című tanulmány becslései szerint az ausztrál kapcsolatok negyede véget ér hat éven belül, 50%-uk pedig 25 éven belül.


Forrás: Medipress
2009. 07. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés