2024. Február 21. szerda
A vastag- és végbélrákról kevés szó esik, pedig Magyarországon naponta 25 új esetet fedeznek fel, a betegség áldozatainak száma pedig évente közel 5000 – hangzott el a Rák Világnapja február 4-ei rendezvényén.

A Rák Világnapja a Magyar Rákellenes Liga és a Meggyógyulhatsz Egyesület közös rendezvénye, melynek központi témái idén a környezet szerepe, a társadalmi szerepvállalás, a Nemzeti Rákellenes Program feladatai, valamint a vastag- és végbélrák voltak.

rák világnap vastagbélrák végbélrák

A vastag- és végbélrák – annak ellenére, hogy a második helyen áll a leggyakoribb a rosszindulatú daganatos megbetegedések között – nincsen a figyelem középpontjában. 2005-ban Magyarországon több mint 9000 új vastagbél és végbél daganatot diagnosztizáltak, vagyis napi 25 beteget, a betegség áldozatainak száma pedig közel 5000 évente. Bár kialakulásának oka nem ismert, bizonyos kockázati tényezők, főként az 50 évesnél idősebb korosztálynál, előidézhetik ezt a rákos megbetegedést. Ilyen a magas zsír-, kalóriatartalmú, rostban szegény étrend, a polipok, a vastagbél és végbél falának jóindulatú daganatai, melyek kiindulási pontjai lehetnek a vastagbél és végbélráknak, vagy egyéb gyulladásos vastagbél betegségeknek.

A vastag- és végbélrák kezelésében a sebészi beavatkozás jelenti az elsődleges ellátást, derült ki az Országos Onkológiai Intézet előadásából, azonban a gyógyulási eredmények javulásában a gyógyszeres kezelésnek, és a sugárkezelésnek is meghatározó jelentősége van. E hármas kezelési egységen belül az elmúlt évtizedben a gyógyszeres kezelés terén a legjelentősebb a fejlődés.

2006 óta Magyarországon is elérhető az onkológiai centrumokban az az infúziós formában adagolandó gyógyszer, melynek hatása a daganatot ellátó erek képződésének meggátlásán alapul, és amelyet az áttétes vastagbél- és végbélrákos betegek számára a betegség kezelésére elsőként választandó, azaz elsővonalbeli kezelésként alkalmazzák. 2008 februárjától ez a gyógyszer szélesebb körben alkalmazható, mivel másodvonalbeli kezelésként is törzskönyvezték, tehát második kezelésként az alkalmazhatja az onkológus.

Szintén februártól, egy gyakran alkalmazott vénás gyógyszerrel egyenértékű, de tabletta formájában szedhető készítmény kombinációs kezelése is lehetővé vált, ami a fenti érképződést gátló gyógyszerrel együtt is adható. Mindezekkel a változásokkal a betegek kényelmesebb, betegközpontú és hatékony kezelést kaphatnak, ami óriási előrelépést jelent a vastag- és végbélrák gyógyításában.


Forrás: Daylight Média
2008. 02. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés