2024. Április 23. kedd
Hatékonyabbnak bizonyult egy új vastagbélrákszűrő teszt a korábban használtnál, így hamarosan felválthatja azt a napi gyakorlatban is – derül ki a Journal of the National Cancer Institute szeptember 25-i számából.

A székletben rejtett vért kereső, ún. széklet okkult vérzés tesztek közül manapság a guaiac fa gyantájával átitatott szűrőpapírcsík a legelterjedtebb vastagbélrákot szűrő vizsgálat. Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai is ezt ajánlják, mivel a szűréssel korai stádiumban felismerhető a betegség és ez bizonyítottan csökkenti a vastag- és végbélrák miatti halálozást. A vizsgálat azonban nem minden daganatos esetet szűr ki, ezért szükség van új, megbízhatóbb tesztek kifejlesztésére.

vastagbélrák szűrés

Dr. James Allison, az oaklandi Kaiser Permanente intézet kutatója, kollégái segítségével két új módszer – egy érzékenyebb guaiac-teszt és egy immunkémiai módszer – hatékonyságát vizsgálta összesen 5841 ember bevonásával. Elemezték az új vizsgálati eszközök érzékenységét (ami tulajdonképpen a kiszűrt pozitív esetek aránya) és fajlagosságát (ami azt jelenti, hogy milyen megbízhatóan azonosítja a teszt a negatív eseteket).

Az immunológiai módszerrel 81,8 százalékos érzékenységet és 96,9 százalékos specificitást tudtak elérni, míg a guaiac-teszt 64,3 százalékos érzékenység mellett 90,1 százalékos specificitást tud felmutatni. „Nem tudni még, melyik immunológiai módszer a legjobb, de egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az immunkémiai tesztek kiszorítják a guaiacot.” – vélte az atlantai Emory Egyetem kutatója, Dr. Jack Mandel.


Forrás: Medipress
2007. 10. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés