2024. Április 16. kedd
A Washingtoni Egészségtudományi Egyetem kutatása szerint a testmozgás jelentősen csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Minél fárasztóbb az edzés, annál jobb – állítják a kutatók.

"Már heti egy óra séta is csökkenti esélyeinket a betegség kialakulására, azonban adataink szerint minél fárasztóbb az edzés, annál jobb" - nyilatkozta Dr. Kathleen Y. Wolin az egyetem egyik munkatársa.

edzés, vastagbélrák

Dr. Wolin és kutatócsoportja közel nyolcvanezer, 40 és 65 év közötti nő életét kísérte figyelemmel 16 éven keresztül. Ez idő alatt 547 nőnél alakult ki a vastagbélrák. A kutatás részletes leírása az 'International Journal of Cancer' című szaklapban olvasható.

Azon nőknek, akik hetente 1-1,9 órát sétáltak, 31 százalékkal kisebb volt az esélyük a vastagbélrák kialakulására, mint ennél passzívabb társaiknak. Azoknál a nőknél pedig, akik hetente legalább négyszer valamilyen keményebb edzést választottak, majdnem felére csökkent a betegség kialakulásának esélye. "A mozgás tehát úgy tűnik, nagyon hasznos szabadidős tevékenység, nemcsak a szív- és érrendszeri panaszok, de a vastagbélrák megelőzésében is" - foglalták össze a kutatók.


Forrás: Medipress
2008. 01. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés