2024. Április 15. hétfő
A vegetatív és minimális eszmélet állapotában lévő betegek az éberség jeleinek mutatása nélkül is képesek tanulni, vagyis részben tudatuknál vannak – állapították meg kutatók. Ezek alapján a jövőben képalkotó eljárások nélkül is meghatározható lehet a beteg tudatállapota.

A klasszikus pavlovi kondicionálást alkalmazva a Buenos Airesi Egyetem, a Cambridge Egyetem és az argentin Kognitív Neurológiai Intézet kutatói vegetatív és minimális eszmélet állapotában lévő betegeknél néhány alkalom után elérték, hogy megtanuljanak egy egyszerű asszociációt. A jelenséget az altatott kontrollcsoportnál nem tapasztalták.

vegetatív, tudatállapot, tanulás

A kutatók szerint az asszociációk megtanulása azt bizonyítja, hogy kialakul a memória és ezek a betegek profitálhatnak a rehabilitációból.

„Ez a vizsgálat hasznos és egyszerű eszköze lehet a tudatállapot meghatározásának és nincs szükség képalkotókra – mondta el Dr. Tristan Beckinschtein, a Cambridge Egyetem Wolfson Agykutató Intézetének vezető kutatója. Ha egy beteg képes ilyen módon tanulni, akkor van esélye a felépülésre.”

Korábbi kutatások azt bizonyították, hogy a vegetatív állapotban lévő betegek tudatuknál lehetnek, bár képtelenek összefüggő akaratlagos mozgásokra – tájékoztat a Nature Neuroscience folyóirat online kiadása.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés