2022. Július 01. péntek
Bizonyos vegyszerek jelentősen gyengítik az immunrendszer működését, és akár a gyermekeknek adott védőoltások hatását is csökkenthetik. Az ilyen anyagok egy részének használata már tilos, eltűnni azonban még sokáig nem fognak.

Egyes vegyszerek olyannyira elterjedtek, hogy gyakorlatilag minden ember hordozza nyomaikat szervezetében. Ilyen anyagok például az ún. perfluorált tenzidek (PTF), amelyek víztaszítóvá teszik az textileket vagy tapadásmentessé a serpenyőket. Egészségre gyakorolt hatásuk már ismert, sőt valószínűsítik rákot okozó és májat károsító hatásukat is, így használatuk korlátozott vagy egyenesen tilos.

vegyszerek, immunrendszer, védőoltás

A PTF-ek ugyanakkor még sokáig problémát jelentenek, hiszen a hőnek, a hidegnek és az UV-sugárzásnak való ellenállásuk a környezetben való felhalmozódásukat idézte elő – írja a www.spiegel.de. Tovább fokozza a helyzet komolyságát, hogy a felvett kémiai anyagok mintegy fele négy évvel később is kimutatható az emberi szervezetben.

Egy nemzetközi kutatócsoport kezdett vizsgálatokat annak kiderítésére, hogyan gyengítik az immunrendszert a PTF-ek, sejtkultúrákon és egereken végzett kísérletek ugyanis erre utaltak.  Philippe Grandjean, a Harvard School of Public Health munkatársa kollégáival 656 gyermeket vizsgált meg, akik 1999 és 2001 között a Färöer-szigeteki Tórshavnban születtek.

Az anyáktól vett vérmintákból megállapították, milyen mértékben voltak kitéve a vegyszereknek a kicsik az anyaméhben – a PTF-eket ugyanis az anya szervezete átadja a magzatnak. Később elemezték a gyermekektől ötéves korukban vett vérmintákat és összehasonlították az anyáéval. A két leggyakoribb anyagra, a perfluoro-oktánsavra (PFOA) és a perfluoroktán-szulfonsavra (PFOS) koncentráltak. A Färöer-szigeteki előírásoknak megfelelően minden gyermek kapott tetanusz és diftéria elleni védőoltást. A kutatók megvizsgálták, mennyi ellenanyagot tartalmaz a gyermekek vére öt- illetve hétéves korukban.

Az oltás arra serkenti az immunrendszert, hogy a kórokozók ellen hatékony antitesteket képezzen, amelyek a kórokozókat a későbbi esetleges megfertőződés alkalmával azonnal megsemmisítik. A Journal of the American Medical Association című szaklapban ismertetett vizsgálatokból kiderült: a PTF koncentrációjának növekedésével párhuzamosan csökkent az antitestek száma. Így nő annak kockázata, hogy a védőoltás ellenére a gyermekek nem rendelkeznek megfelelő védelemmel a betegségekkel szemben.


Forrás: MTI
2012. 01. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés