2024. Szeptember 24. kedd
1 . oldal
A legújabb kutatás szerint a brit kertekben termesztett virágok fogyasztása segíthet a szívbetegség és a rák kockázatának csökkentésében.

A kutatók szerint a szakácsok napjainkban újraéledő érdeklődést mutatnak a távol-keleti receptekben évszázadok óta használt ehető virágok iránt. Némelyik virág nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz. A Journal of Food Science szaklapban megjelent tanulmány szerint a leggyakoribb ehető virágokat élelmiszer adalékként lehetne felhasználni, amivel elő lehet segíteni a krónikus betegségek megelőzését, sőt egyes termékek megromlása is megakadályozható. Az ehető virágokat ételek ízesítésére, vagy egyszerűen köretként is fel lehet használni.

A kutatók kimutatták, hogy bizonyos ehető virágok gyulladáscsökkentő anyagok egy csoportját, úgynevezett fenolokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a szívbetegség és bizonyos daganattípusok előfordulásának kockázatát. A szakértők kutatásukban bebizonyították, hogy tíz gyakran használt kínai ehető virág a fenolok magas szintjét tartalmazza. A legtöbb ilyen anyagot a Paeonia suffruticosa és a Flos lonicerae virágaiban mutatták ki. Némelyik vizsgált növény kiváló antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segítségükkel megelőzhető az élelmiszerek a levegővel való érintkezés következtében bekövetkező elszíneződése. Számos népszerű mesterszakács, köztük Delia Smith és Gordon Ramsay is javasolja az ehető virágok használatát a főzéshez.


Forrás: Medipress
2014. 04. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés