2024. Július 14. vasárnap
A tévhittel ellentétben a visszér nem kizárólag az idős emberek problémája, hiszen a 25 éves Charlotte Holmes-t Anglia szépségkirálynőjévé választották, mégis évek óta küzd a kidagadó, lilás erekkel a lábain.

Már tizenéves koromban is voltak visszereim, de csak tavaly derült ki, hogy miről is van szó. Én ugyanis azt hittem, hogy a visszér csak az időseket érinti. Ráadásul nem a bokám körül, hanem valamivel fentebb vannak az én problémás ereim – mondta a nyugat-londoni szépség a Daily Mailnek. Noha panaszt a probléma soha nem okozott, Holmes apró szépséghibáját a fotósok rendszeresen szóvá tették a közös munka során, ezért a szépségkirálynő orvoshoz fordult. Abban bízott, hogy egy szépészeti beavatkozás segítségével eltüntethető az elváltozás, de kiderült: visszérről van szó.  - A visszér a huszonévesek körében sem számít ritkaságnak – fejtette ki Mark Whiteley professzor, a guildfordi Whiteley Klinika érsebésze. - A pácienseim között sokan csak a harmincas éveik közepén járnak, és szégyellik a problémát, mivel azt hiszik, a visszér a nyugdíjasok betegsége.

A visszér a vénafal meggyengülésének következtében megnagyobbodott véna, általában örökletes probléma. A vénákban nem az érfal izomműködése továbbítja a vért, hanem az passzívan áramlik, s az áramlás folyamatát a vénák falában található billentyűk segítik.  Előfordul, hogy a vénafal képes megfelelő mértékben kitágulni, így a billentyű már nem tud teljesen bezáródni. Ilyenkor a visszaáramló vér tovább képes növelni a nyomást, ami tovább tágítja az eret. Tovább árnyalja a képet, hogy nem minden visszér látszik: sokan évekig élnek úgy, hogy nem is tudják, hogy baj lehet, és csak a komolyabb tünetek megjelenésekor fordulnak orvoshoz. A nők körében a medencei visszér szintén gyakori probléma, mely általában a terhesség kapcsán jelentkezik – emelte ki Whiteley professzor.


Forrás: Medipress
2014. 04. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés